IPA selgroog - humalad |
Retsepti vaadates ning arvestades kodus olevaid lahtiseid humalate pakke, läks lisaks Citrale kasutusse ka veidi Centennial humalaid. Seega minu IPA pruuli alguseks oli varutud:
Meskimine |
- Pale ale linnased
- Munich linnased
- Carapale linnased
- Crystal50 linnased
- Melanoid linnased
- Citra humalad
- Centennial humalad
- Safale S-04 pärm
Seis potis enne keetu |
Kokkuvõttes numbreid arvestades läks meskimine aia taha. Temperatuur püsis küll poti lõikes ühtlasena, kuid kippus liigagi kiiresti langema. Seega enamus tunniajasest meskimiseest tegelesin segamise ning kuuma lisamisega. Kogu selle maadlemise tulemusena suutsin meski temperatuuri hoida 68˚C ringis.
Rolling boil |
Keedu ajal lisasin IPA kõige silmapaistvamad komponendid - humalad:
- - Centennial - 60 min
- - Citra - 60 min
- - Citra - 15 min
- - Citra - 5 min
Virde kääritustünni laskmine, suurema sodi ära hoidmiseks kasutasin sõela |
Ilmselt tänu jahedale ilmale ning õues pruulimisele õnnestus jahutamine hästi (vastupidiselt meskimisele). Mõlemasse kääritustünni jõudis 23L virret temperatuuril 20˚C. Tiheduseks mõõtsin igati normaalse 1.064. Pärast pärmi lisamist sulgesin tünnid ja viisin varjulisse kohta käärima.
9ndal päeval viisin õlle edasi käärima keldrisse, kuna toas kippus liiga soojaks minema. Samal ajal lisasin ka planeeritud dry-hop'i. Kuid nagu varem Vöötkakk seeniori pruuli juures kirjutasin, tekkis tünnidega väike segadus ning kuivhumala sai ainult üks IPA kääritusnõu. Teine dry-hop'i ports läks ühte Vöötkakku tünni.
11ndal päeval oli tihedus jäänud 1.016 juures pidama. Ilmselt eelnev soojas toas käärimine toimus veidi kiiremini. Seega villisin õlle samal päeval pudelitesse. Pudeldamine läks üpris ladusalt ning kokku sai täidetud 132 pudelit. Karboniseerumiseks tõin pudelid tagasi tuppa ning loetud päevadega oli juba paras kogus gaasi õlles lahustunud.
Käärimiseks kõik valmis |
No comments:
Post a Comment