Tere tulemast kõigile!

Siin blogis plaanin ma kajastada oma koduõlle valmistamise katseid ja selle tulemusi. Kindlasti teen ma oma katsetuste ajal vigu, millest kõik õppida võivad. Lisaks, kui on pikem käärimise või laagerdumise periood käsil, jagan vahepalaks internetiavarustest omandatud teoreetilisi teadmisi teiega.

Loodetavasti on minu katsetuste kirjeldused ja muu info abiks koduõlle pruulimisega alustajatele. Kogenumad pruulijad võivad mind kommentaaridega parandada või oma kogemusi jagada.

Kõik, kes soovivad minu toodangut maitsta (vaata 'Minu pruulid' lehele), võta julgelt ühendust.

Alar
nanopruul@gmail.com

Thursday, October 2, 2014

XXXVI pruul - Vöötkakk seenior

Šhokolaadilinnased pärast kodust jahvatamist
Kaks edukat Brown eili pruuli seljataga, otsustasin valmistada ka kolmanda. Seekord võtsin retsepi aluseks eelmise Vöötkaku pruuli ning natuke täiendasin seda. Nii oli pruuli alguseks lauale kogutud:
  • Pale ale linnased
  • Crystal50 linnased
  • Melanoid linnased
  • Chocolate linnased
  • Kaerahelbed
  • Fuggle humalad
  • Williamette humalad
  • Irish moss
  • Mangrove Jack's M-07 pärm
Meskimine
Kuna linnaseid tellides ilmnes väike valearvutus šhokolaadi linnaste koguses, siis võtsin poest juurde veidi jahvatamata linnaseid. Kodus proovisin need blendriga ära jahvatada. Ilmselt läksin veidi liiale ning jahvatasin need liiga peeneks. Aga hullu ei midagi, läksid rõõmsalt meski sisse.

Et õlle keha veidi täidlasem tuleks, üritasin meskida 68˚C juures või õige pisut kõrgemal. Linnased lisasin 70˚C'sse vette ning kontrollisin üle temperatuuri. Mõni minut hiljem tuli meelde ka kaerahelbed lisada. Meskimisel kontrollisin üpris tihti temperatuuri ning pidevalt kütsin, et temperatuur ei langeks alla seatud eesmärgi. Kuumutamisega kaasnes ka pidev segamine, et temperatuur võimalikult ühtlane oleks.

Linnased loputamiseks valmis
Meski keema ajamine
















Tund aega pärast meskimise algust hakkasin meski temperatuuri tõstma, et linnased välja tõsta. Umbes 76˚C juures tõstsin koti potist välja tünni kohale nõrguma. Sel ajal, kui potis meski tulemus kuumenes, loputasin linnaseid kuuma veega. Tulemuse lisasin keedupotti enne keedu algust. 


Virde jahutamine
Keemise käigus lisasin humalad ning Irish Moss'i:
  • 60 min - Fuggle
  • 15 min - Williamette
  • 15 min - Irish Moss
  • 5 min - Williamette
Ilmselt kuna väljas oli veidi jahedam õhtu, läks jahutamine veidi kiiremini. Seekord lõpetasin jahutamise 22˚C juures. Selleks ajaks oli virre potis selginenud ning väiksed valgutükid ujust pinnal.

 
Kääritustünnidesse jõudis vastavalt 23L ja 24L virret. Juurde lisasin Mangrove Jack's British ale pärmi. Enne käärimist mõõtsin tiheduseks 1.052.

Kääritustünnid pärast kaane lõplikku sulgemist
Pärast 9 päeva käärimist viisin kääritustünnid keldrisse jahedamase, kus õlu villimiseks veidi paremini settis. Kuna keldris oli ees paar tünni ka IPA't ning kääritusnõudel mul silte peal pole, siis väikse segaduse tulemusena läks IPA'le mõeldud Citra dry-hop ühte Brown eili tünni. 

Villimise võtsin ette käärimise 10ndal päeval, kuna hüdromeetri näit oli jäänud pidama 1.014 juures. Tünne ma enam liigutada ei tahtnud ning villisin õlle pudelitesse seal samas keldris. Selleks desinfitseerisin Starsan'iga pudelid, kasutades pudelite loputamise abivahendit ning jätsin kuivama pudelipuule. Mõlemad tarvikud muutsid pudelite desinfitseerimise mugavamaks ning kiiremaks. Pudelite korke leotasin samuti Starsan'i lahuses. 
Starsan tekitab püsiva ja tiheda vahu

Pudelikorkide desinfitseerimine



















Kokku desinfitseerisin, täitsin õllega ning korkisin 131 pudelit, mis edasi rändasid toasooja karboniseeruma. Umbes nädalaga oli pudelites tekkinud piisavalt gaasi ning said pudelid tagasi keldrisse laagerduma viia. Praeguseks on õlu valmis tarbimiseks ning õige pea kirjutan ka selle pruuli tulemustest.

No comments:

Post a Comment