Mash-in |
Algse retsepti otsisin nagu ikka internetist aga selle viide on kuskile ära kadunud. Kuna kohendasin retsepti niigi omale sobivamaks, siis kokku tuli midagi sellist:
- Pale ale linnased 12kg
- Crystal50L linnased 1kg
- Carapale linnased 1kg
- Centennial humalad
- Magnum humalad
- Citra humala
- US-05 pärm
Seekord tahtsin katsetada ka veidi ebaharilikku meskimise plaani. Linnased lisasin 47˚C vette ning eesmärgiks oli meskimise temperatuuri
Meskimine |
- 0 min - 47˚C, lülitasin kütte sisse;
- 15 min - 62˚C;
- 25 min - 68˚C (lõpetasin kütmise kuna temperatuur tõusis oodatust kiiremini);
- 60 min - hakkasin taas kütma, temp 68˚C endiselt;
- 70 min - 76˚C, lõpetasin temperatuuri jälgimise ja hakkasin valmistuma linnaste loputamiseks.
Hetk enne keema hakkamist, temp ~98˚C |
Pruulimisel kasutasin lisaks Citrale mõruduse andmiseks külmkapis olevaid poolikuid humalapakke.
- 28g Centennial 10,2% - 60 min
- 40g Magnum 14,5% - 60 min
- 20g Citra 13,4% - 30 min
- 30g Citra 13,4% - 10 min
IPA pruulimiseks kulub humalaid keskmisest rohkem |
Pärast tunniajast keetu jahutasin virde maha ning lasin kääritusnõudesse. Mõlemad kääritustünnid said võrdselt täidetud 22L virdega ning tihedus mõlemas tünnis oli 1.044@26˚C. Toatemperatuuril teeb see tiheduseks 1.046, mis on 'natuke' madalam kalkulaatori poolt seatud eesmärgist 1.058. Seega on oodata lahjemat IPA't ning loodetavasti ei jää mõrudus liialt domineerima. Kangema õlle puhul tasakaalustaks seda veidi suuremast alkoholist tulenev magusus.
Kaks kääritustünni ootavad pärmi lisamist |
Poolteist nädalat pärast käärimise algust mõõtsin kääritusnõudes virde tiheduseks 1.010, mis US-05 pärmi jaoks on tavaliselt final gravity. Seega asusin villimise kallale ning täitsin õllega ühe KEG'i ning 80 väikest pudelit. Statistika huvides olgu märgitud, et KEG'i ning pudelite desinfitseerimise, täitmise ning korkimisega võttis villimine kokku umbes 3 tundi. Pärast viisin KEG'i kohe keldrisse jahedasse, pudelid seisid esmalt toas nädalakese.
Esimest korda proovisin ka force carbonation'i teel KEG'is õlle karboniseerimist. Selleks käisin kaks korda päevas keldris ning survestasin KEG'i ca 2 bar'ise rõhuga. Aegamööda 'imendus' süsihappegaas õlle sisse ning iga järgmise survestamisega karboniseerus õlu aina rohkem. Ma oleksin võinud lihtsalt ballooni KEG'iga ühendada ning nädala pärast vaatama minna, kuid kartsin, et mõni ühendus lekib ning leian karboniseeritud õlle asemel tühja süsihappegaasi ballooni. Umbes 4-5 päeva keldis käimist andis juba hea tulemuse ning viimastel päevadel tundus mahtuvat KEG'i aina vähem gaasi juurde. Laulasmaa laadaks sai õlu täpselt valmis ning tulemuski oli päris hea. Pikemalt kirjutan selle pruuli tulemustest veidi aja pärast.
No comments:
Post a Comment