Tere tulemast kõigile!

Siin blogis plaanin ma kajastada oma koduõlle valmistamise katseid ja selle tulemusi. Kindlasti teen ma oma katsetuste ajal vigu, millest kõik õppida võivad. Lisaks, kui on pikem käärimise või laagerdumise periood käsil, jagan vahepalaks internetiavarustest omandatud teoreetilisi teadmisi teiega.

Loodetavasti on minu katsetuste kirjeldused ja muu info abiks koduõlle pruulimisega alustajatele. Kogenumad pruulijad võivad mind kommentaaridega parandada või oma kogemusi jagada.

Kõik, kes soovivad minu toodangut maitsta (vaata 'Minu pruulid' lehele), võta julgelt ühendust.

Alar
nanopruul@gmail.com

Wednesday, July 23, 2014

XXV pruuli hinnang - Saison (koos õlleühisus Lindaga)

Koos Linda õlleühisusega valmistasime ühe Saison tüüpi õlle. Ühisõllest ühe osa võtsin koos oma ankruga koju ning lasin suhkru abil karboniseeruda. Plaan oli selle õllega minna Laulasmaa laadale. Ankrust õlut juues on soovitatav kogu ankru sisu mõne päeva jooksul ära tarbida, vastasel juhul kipub süsihappegaas õllest lahkuma ning alles jääb gaasita õlu. Seega selline ankru variant sobis hästi laadale.

Enne laata maitsesin õlut väga põgusalt ning peamiselt kindlustamaks, et õlu pole hapuks läinud ning piisavalt gaasi sees oleks. Viimased päevad enne laata läks aga nii kiireks, et ei jõudnud täit klaasikest tuppa võtta ja rahulikult degusteerida tulemust. Ka laadapäeval oli sagimist üsna palju, sellest hoolimata õnnestus mul enne õlle otsa saamist üks topsitäis endale jätta ning mõned märkmed maha kirjutada.

Topsis nägi õlu üpris hägune välja. Ilmselt oma osa oli siin ka õlle temperatuuril ning ankru liigutamisel samal päeval. Aga tundus, et ka parima tahtmise juures oleks õlu hägune jäänud. Siinkohal oleks huvitav proovida õlleühisus Linda KEG'idest sama õlut, mis on veidi kauem jahedas seisnud. Värvuselt oli õlu punkas pruun ning karboniseeritus hea.

Aroom oli õllel magus, veidi hapukas ning meenutas midagi maalähedast. Kergelt oli tunda ka vihjeid karamellist või siis lisatud pruunist suhkrust.

Maitses domineeris esmalt tugevam magusus, millele järgnes suhteliselt kerge mõrkjus. Keskmaitsest alates hakkas tugevnema ka hapukas maitse, mis jäi alles ka järelmaitsesse. Suus tundus õlu pehme ning kergepoolse kehaga. ABV 5,7% juures andis alkoholi maitse end tunda, kui õlu oli topsis veidi soojenenud.

Kokkuvõttes oli õlu hea ning maalähedane. Humalate mõrkjust oli vähe ning domineerivam oli magus-hapukas maitse, mis meenutas veidi klassikalist koduõlut oma pehmusega. Laadale ankrust serveerimiseks sobis õlu hästi. Võib-olla pudelisse villides oleks saanud karboniseerituse veidi teravamaks ajada ning õlu oleks suus veidi 'äkilisem' tundunud. Praegu jäi üldpilt suhtelistelt pehmeks ja magusaks.

No comments:

Post a Comment