Nüüd aga meie kohviku juurde. Ettevalmistused laupäevaseks kohvikuks algasid juba pea kuu aega tagasi, kui pruulisin vajalikud õlled. Kohvikute päevaks said õlled napilt valmis ning ühe õlle puhul tundus, et karboniseerumine jäi täielikult lõpetamata. Toidu poolest algasid ettevalmistused neljapäeva õhutul poeskäiguga ning reedese küpsetamise maratoniga. Laupäeva hommikul läksid veel viimased asjad ahju. Tänu suurele hulgale abilistele sai kohvik üles seatud väga kiiresti, samal ajal käis väga tihe askeldamine veel köögis. Kuigi ametlik kohvikute avamise aeg oli 13, siis juba pool tundi enne seda tulid esimesed külastajad. Päeva alguses olid kõige populaarsemad pitsad, mida jooksvalt juurde tehti.
Väga suur osa külastajatest oli kohale tulnud huvist õlle vastu. Nii andsime kõigile soovijatele kõiki õllesid maitsta. Päeva edenedes huvi õllede vastu kasvas. Meie hoovi jõudsid paljud huvilised, kes minu Facebooki või blogiga juba tutvunud olid. Ka ilm aitas suuresti kaasa jahutavate jookide müügile. Üritasin keldris hoida õlut viimase hetkeni ning välja tõin ainult väikeste osade kaupa, kuna jahutusseadmeid meil käepärast polnud.
Pelgulinna õlu
See õlu oli spetsiaalselt Pelgulinna päevaks pruulitud. Tegemist oli kerge, värskendava, lahja ning tsitruselise ale tüüpi õllega. Kuumaks kevadpäevaks sobis see õlu suurepäraselt ning seda tunnistasid ka paljud huvilised. Ka naistele meeldis selle värskus ning vähene humalate mõrudus, aroom ja veidi mõrudust oli saavutatud sidruni koore lisamisega keedu ajal virdesse. Kuigi seda õlut oli meil kõige rohkem, sai see kõige esimesena otsa umbes 2-2,5 tunni jooksul.
Saazon 3.0
Saazoni 3nda versiooni juures muutsin ma pärmi ning linnaste sorte ning tulemuseks sain lihtsa ning maalähedase õlle. Tegemist oli IPA'le vastandliku õllega, olles tagasihoidlikult mõru ning pigem magus-hapukas. Nii mitmedki külastajad tundsid õlle maitses või lõhnas midagi suitsust, mille allikat ma välja mõelda ei suutnud. See õlu pidas meie õllevalikust kõige kauem vastu, ehk sellepärast, et ta oli keskpärane, midagi väga erilist seal keelele ei jäänud.
Raudne IPA (India Pale ale)
Selle õlle pärast oli nii mõnigi spetsiaalselt kohale tulnud ning soovisid maitsta. Olgu öeldud, et see oli minu valikust kõige kangem nii alkoholi kui ka humalate poolest. Tänu suurele kogusele linnastele kääris õlu lõpuks üpris kangeks (7,7% ABV), olles IPA stiili näitajate ülemises otsas. Hea meel oli tõdeda, et see õlu meeldis paljudele ning kuumal päeval mõjus karastavalt.
Pille-Riin siider
Selle siidri tegin väikseks vahelduseks õllele ning valmistamisel kasutasin õunasiidri kontsentraati (kuna kevadel on keeruline värsket õunamahla leida). Tegemist oli suhteliselt kuiva siidriga, mis minu üllatuseks sai ainult kiidusõnu. Nagu ka mu eelnevatel üritustel on tavaks saanud, peab siider kõige kauem vastu ning sai otsa viimasena.
Nii ma pidingi juba pea tund aega enne kohviku ametliku sulgemise aega külastajatele teatama, et kõik minu valmistatud õlled ja siider on selleks korraks otsas. Sellist tulemust ma oodata ei osanud ja lootsin, et jookidest jätkub veel mõneks ajaks endale ja sõpradele, kes selleks ürituseks kohale ei jõudnud.
Samas küpsetiste poole pealt sai umbes esimese tunni jooksul otsa kogu meie pitsa valik ning ka kõik juurde küpsetatud pitsad. Muffineid ja kooke jätkus terveks kohviku toimimise ajaks, samas oli neid ka kõige rohkem ette valmistatud. Makroonid olid heaks suupisteks ning viimaseid neist müüsime kohviku sulgemise ajal. Mainimata jäi mittealkohoolsete jookide valik, mis oli meil üpris suur. Vabalt oli saada värske vesi, mis kulus kõigile ära. Veelgi paremaks jahutuseks valmistati pidevalt toas vaarikasmuutisid. Kuumadest jookidest erinevad kohvid, teed ning kakao väga populaarsed polnud. Aga kes tahaks kuumal päeval veelgi kuumemat jooki?
Rahvast käis meie kohvikust läbi palju ning hoov oli pidevalt rõõmsaid inimesi täis. Mõned seltskonnad jäid meie rahulikku atmosfääri nautima pikemaks, teised jällegi tegid kiire peatuse ning ostsid meeldivaid asju kaasa. Kuna külastajaid oli palju, siis väga aega niisama suhtlemiseks ei jäänud. Oleks kindlasti tahtnud kõigiga pikemalt lobiseda, paljud olid huvitatud ise õlle valmistamiseks ning juttu oleks jätkunud kauemaks. Nii mõnigi sattus meie hoovi mitu korda. Oli ka juhuseid, kus rahulolev külastaja oli meist rääkinud oma tuttavatele, kes sellepeale meie juurde uudistama tulid.
Päris kell 17 me oma kohvikut ei sulgenud. Väravad jäid avatus vist kuni kella 19ni, mil hakkasime koristama ning olles väsinud, tahtsime ka puhata.
Hoovikohviku avamine pakkus palju positiivseid emotsioone segatuna kiire sagimise ja tormamisega. Loodetavasti saame kenasti välja puhatud, et järgmiseks aastaks midagi veelgi paremat teha.
-------------
Kuna pidin palju õllehuvilisi ilma õlleta jätma, siis üritan lähiajal selle vea parandada ning panen uued õlled hakkama. Kindlasti tahaks teha juurde Pelgulinna õlut, mõne IPA ning ehk ka siidri. Seega soovitan kõigil silm peal hoida minu Facebooki lehel nanoPruul, kus kajastan oma kõige uuemaid tegemisi. Siia blogisse üritan kohvikus pakutud õlledest kirjutada lähiajal.
Võtaks veel mõne pudeli kaasa ülemusele...kaugele maale,aga kuidas teid leida?
ReplyDeleteIse teil naaber Heina tn.valt.
Näib, et juba said minuga ühendust. Mainin igaks-juhuks ka siin ära, et kõige lihtsam on minuga ühendust saada Facebookis 'nanoPruul' lehe kaudu või siin blogis välja toodud mailiaadress kaudu 'nanopruul@gmail.com'
DeleteTervitades,
Alar