Tere tulemast kõigile!

Siin blogis plaanin ma kajastada oma koduõlle valmistamise katseid ja selle tulemusi. Kindlasti teen ma oma katsetuste ajal vigu, millest kõik õppida võivad. Lisaks, kui on pikem käärimise või laagerdumise periood käsil, jagan vahepalaks internetiavarustest omandatud teoreetilisi teadmisi teiega.

Loodetavasti on minu katsetuste kirjeldused ja muu info abiks koduõlle pruulimisega alustajatele. Kogenumad pruulijad võivad mind kommentaaridega parandada või oma kogemusi jagada.

Kõik, kes soovivad minu toodangut maitsta (vaata 'Minu pruulid' lehele), võta julgelt ühendust.

Alar
nanopruul@gmail.com

Wednesday, August 27, 2014

XXXIII pruul - Saazon 4.0

Meskimise kott valmis pruuliks
Pärast suhteliselt pikka pausi otsustasin taaskord ette võtta oma Saazon'i seeria. Seekord on tegemist juba neljanda õllega sellest seeriast. Siiani olen iga pruuli puhul teinud mitmeid muudatusi, nii ka seekord. Kuna külmkapis oli nanoPruul ESB'st üle jäänud terve ports erinevaid Inglisepäraseid humalaid, siis otsustasin nendest midagi valmistada. Ka linnaseid tellisin oma äranägemise järgi, seega mingit kindlat retsepti ma ette ei võtnud. Pruulimist alustasin järgnevaga:
Linnased meski segatud
  • Pale ale linnased
  • CaraPlus10 linnased
  • Northdown humalad
  • Goldings humalad
  • S-04 pärm
Antud pruuli eesmärgiks oli katsetada kõrgemat meskimise temperatuuri ning selle mõju lõpptihedusele. Nii ma võtsingi selle pruuli ette ühel tööpäeva õhtul värskes õhus terassi peal. Alustuseks kuumutasin ma 40L vett 71˚C'ni. Seejärel lisasin linnased, mis langetasid meski temperatuuri veidi. Kogu meskimise protsess toimus langevalt temperatuuride vahemikus 70˚C-68,5˚C. Pärast meski eemaldasin koti ja potti jäi alles 34L vedelikku, mida asusin kohe keema ajama. Samal ajal loputasin ühe tünni kohal tavapärase tehnikaga linnaseid ning valasin tulemuse potti juurde. 
Linnaste viimane loputamine
Pärast linnaste eemaldamist jäi pott pooltühjaks




















Virre keemise alguses pärast esimeste humalate lisamist
Keemise alguseks oli potis kokku 55L meski. Oli aeg hakata lisama humalaid:
  • 60 min - Northdown 8,2%
  • 15 min - Goldings 4,3%
  • 0 min - Goldings 4,3%
Jahutamiseks kasutasin oma olemasolevat vasest spiraali, mis juba mitu korda on jahutamisega veidi hätta jäänud. Kuna vahepeal pole olnud mahti seda täiustada, siis pidin sellega leppima. Rahuliku jahutamise otsustasin lõpetada, kui virde temperatuur oli 26˚C.

Õlle kääritusnõudesse liigutamise käigus jahtus virre veidi veel (hilisõhtul oli ka väljas veidi jahedam). Tünnid said täidetud vastavalt 23L ning 24,5L. Tiheduseks sain mõlemas nõus 1.050 (@20˚C), mis oli 65% efektiivsuse juures 3 punkti kõrgem, kui pruulimise kalkulaator ette nägi. Pärmi lisasin alles siis, kui kääritustünnid oli keldris oma koha leidnud.

Umbes 19˚C juures kääris õlu 11 päeva, pärast mida võtsin esimese proovi ning sain tulemuseks 1.016 (kalkulaator pakkus FG'ks 1.013). Otsustasin igaks-juhuks veel päeva oodata ja jälgida, kas tihedus langeb. Järgmisel päeval oli seis sama ning asusin villima. Kuna tulemas oli laat, siis täitsin ära ühe 15L ankru, mõned 0,5L pudelid ning umbes pool saagist läks 0,33L pudelitesse. Karboniseerumiseks viisin pudelid tuppa, kuna vahepeal oli suur kuumus üle läinud ning keldris veidi jahedamaks tõmmanud. Seevastu toas oli peaaegu ideaalne 21˚C.

Laadaks oli õlu enam-vähem valmis ja karboniseeritud, kuidgi veidi 'toores'. Seega oma arvamuse pruuli tulemusest kirjutan veidi aja pärast, kui õlu on keldris laagerdunud ning küpsenud.  

No comments:

Post a Comment