Tere tulemast kõigile!

Siin blogis plaanin ma kajastada oma koduõlle valmistamise katseid ja selle tulemusi. Kindlasti teen ma oma katsetuste ajal vigu, millest kõik õppida võivad. Lisaks, kui on pikem käärimise või laagerdumise periood käsil, jagan vahepalaks internetiavarustest omandatud teoreetilisi teadmisi teiega.

Loodetavasti on minu katsetuste kirjeldused ja muu info abiks koduõlle pruulimisega alustajatele. Kogenumad pruulijad võivad mind kommentaaridega parandada või oma kogemusi jagada.

Kõik, kes soovivad minu toodangut maitsta (vaata 'Minu pruulid' lehele), võta julgelt ühendust.

Alar
nanopruul@gmail.com

Friday, August 15, 2014

Kodupruulijate 10. kokkutulek - Saison or something else

Seekordne kokkutulek toimus sarnaselt eelmisele korrale värskes õhus. Osalejaid oli kirja panndud kümne ringis aga kuna suvi on kiire aega ja üritusi palju, siis kohale jõudis veidi vähem. Laual olid õlled kaheksalt erinevalt pruulijalt ning kokku sai õhtu jooksu maitstud 19 erinevat õlut. Ilmselt on see omamoodi rekord osalejate arv vs õllede arvu suhtes. Hea meel oli tõdeda, et kui eelmisel kokkutulekul väga optimistlikult Saisoni pruulimisse ei suhtutud, oli seekord laual 8 erinevat versiooni Saison'ist. Lisaks veel oli esindatud tumedad Brown ale'd, Stout, Black IPA ning heledamad IPA, APA, Belgian ale, Belgian Wit ja niisama Pale ale'd.

1. Miss Haizon - Kalamaja Pruulikoda (Silver)

Degusteerimist alustasime Saisonitest ning esimesena juhtus ette Silveri versioon sellest. Õlu on kuldse tooniga, suhteliselt selge ja püsiva vahuga. Aroom oli peamiselt magus, lisatud apelini ja koriandrit oli täitsa tunda. Maitselt oli õlu enamasti mõrkjas ja tundus veidi kuiv. Hapukus oli pigem tagaplaanil. Lõppmaitses tuli nõrgalt esile ka magusus, ilmselt keskmisest suuremast alkoholi sisaldusest.

ABV: 7,5%
Linnased: Pale ale, Wheat
Humalad: Amarillo, Citra
Muu: apelsinikoor, koriandri seemned
Pärm: Belle Saison
2. Saison - Ryan

Meie seekordse võõrustaja Ryani Saison oli järgmine. Õlu oli eelmisest natuke hägusem ning värvuselt veidi punakam. Klaasi valades tekkis kohev vaht, mis püsis üllatavalt hästi. Õlle aroom oli magus, puuviljane ja värske. Maitse oli hapukas, veidi oli tunda mõrkjust ning magususest polnud jälgegi. Mulle tundus õlu olevat veidi vähe karboniseerunud.

ABV: 3,8%
Linnased: Pale ale, Pilsner, CaraPils, Crystal
Humalad: Saaz, El Dorado
Muu: kadakamarjad
Pärm: Belle Saison
3. Rye Saison - Erling

Erling saabus kokkutulekule jahutuskastiga, mis oli täis erinevaid õllesid. Neist esimesena võttis ta välja Saisoni, kuhu oli lisatud rukkist. Välimuselt oli õlu hele kuld-kollane, väga selge, heleda ning suhteliselt tagasihoidliku vahukihiga. Aroom oli peamiselt magus ja värskendav. Maitses domineerisid hapukus ja mõrkjus, magusust oli vähe. Järelmaitse oli hapukas ja jättis ka suu veidi kuivaks.

ABV: 5,5%
Linnased: Pale ale, Rye, Vienna, rukkihelbed
Humalad: Cascade
Pärm: Mangrove Jack's M27
4. Saison - Erling

Ka järgmine Saison pärines Erlingult. Õlu oli jällegi hele kollakas-kuldne ning kergelt hägune. Vahukiht oli hele ning kippus kiiresti taanduma. Aroom tundus olevat värske, hapukas ning veidi komme meenutavalt magus. Maitses domineeris hapukuse ja magususe kooslus, humalaid ja mõrkjust väga esile ei tulnud. Järelmaitses jättis õlu suu veidi kuivaks. Keha tundus keskmine olevat.

ABV: 5,5%
Linnased: Pale ale, Vienna, Carapale
Humalad: Citra, Williamette
Pärm: Mangrove Jack's M27
5. Saison - Aespa kodupruul (Mart)

Järgmine Saison pärines Aespast. Kõik pruulimisel kasutatud koostisosad olid omased puhtale Saisoni stiilile. Välimuselt oli õlu hele kollane ja paistis läbi. Vahukiht oli tagasihoidlik. Aroom oli värske, magus ja veidi maalähedane. Maitse oli peamiselt hapukas, mida täiendas paras humalate mõrudus. Keskmaitses jõudis keelele ka magusus, mis meenutas veidi karamellikommi. Järelmaitse oli peamiselt hapukas ja veidi kuiv.

ABV: 6%
Linnased: Pilsner, Vienna,Wheat
Humalad: Tradition Hallertau, Saaz
Muu: Belgia kommisuhkur
Pärm: WLP565

6. Saisonish - Erling

Järgmisena võttis Erling välja juba oma kolmanda Saisoni õlle. Tõsi, päris Saisoniks pruulija seda ei pidanud, seega ka vastav nimi - Saisonish. Sarnaselt eelmistele sama stiili õlledele oli ka see hele kuld-kollane ja selge. Vahukiht oli täpselt paras, sõrmepaksune ja püsis hästi. Aroom oli veidi magus, kergelt humalane ning tunda oli ka hapnenud lõhna, kuna lisaks pärmile toimetas käärimise ajal tünnis looduslik bakter. Õlle maitses domineeris hapukus, mida täiendas veidi humalate mõrudus. Magususest polnud maitses jälgegi.

ABV: 5%
Linnased: Pale ale, Vienna, CaraPale
Humalad: Centennial, Cascade
Pärm: Mangrove Jack's M44 + lacto infection




7. Saison - Õlleühisus Linda (Aivo)

Järgmisena seadsime sammud Ryani pruulikotta, kus Aivo oli valmis pannud KEG'i Saisoniga. Selle õlle pruulimisel tegin koostööd õlleühisusega ning seetõttu lugesime selle ühispruuliks. Minu osa sellest õllest sai juba varakult otsa, seega oli huvitav veidi üle kuu laagerdunud õlle maitsta. Erinevalt eelmistest Saisonidest oli see tume pruunikam-punakam ning suhteliselt hägune. Vahukiht oli korralik ja püsiv. Aroomis oli tunda magusust, kerget hapukust ja veidi karamelli. Maitse oli magus-hapukas, mõrudust oli vähe tunda. Järelmaitse oli hapukas ning keha kerge.

ABV: 5%
Linnased: Pale ale, Munich,Wheat
Humalad: Williamette, Styrian Goldings
Muu: pruun suhkur, apelsinikoor, koriandri seemned
Pärm: Safale S-33
8. Saison - Õlleühisus Linda (Aivo)

Aivo oli Pihtla õlle pudelis kaasa võtnud umbes aastavanuse Saisoni, mida me maitsesime minu mäletamistmööda ka eelmise aasta novembri kokkutulekul. Klaasis paistis õlu kuldse tooniga, selge ning koheva vahuga. Aroom oli magus ning apelsinine. Maitses domineeris hapukus, mida täiendas humalate mõrkjus. Keha tundus õllel olevat kerge.

ABV: 6,7%
Linnased: ?
Humalad: ?
Muu: ?
Pärm: ?
9. Belgian ale - Ryan

Ryan pakkus meile veel Belgia ale't, mis oli villitud ka õigetesse pudelisse. Tegemist oli suhteliselt värske õllega, mis jõudis pudelisse umbes nädal enne meie kokkutulekut. Värvuselt oli õlu punakas-pruun, suhteliselt selge hoolimata hilisest villimisest ning koheva ja püsiva vahuga. Aroom oli keskpärase intensiivsusega, magus, puuviljane ja värske. Maitse oli karamelliselt magus ning humalaselt mõrkjas. Domineerivam oli siiski humal. Keha oli õllel keskpärane ning järelmaitse humalane. Veidi suurem alkoholisisaldus endast maitses märku ei andnud.

ABV: 6,5%
Linnased: Pale ale, Wheat, Crystal
Humalad: Cascade, Citra
Pärm: T-58

10. Robyn Hode - Kitseküla pruulikoda (Mart)

Edasi liikusime veidi tumedamate õllede kallale. Mart oli valmistanud ühe Brown ale Põhja-Inglismaa stiili järgi.  Mulle valatud esimene klaasitäis tuli pudelipõhjast ning parema pildi ja maitseelamuse saamiseks valati mulle uus klaasitäis. Nii sain pildile selge, pruunika ning kerge punase varjundiga õlle. Vahukiht oli korralik ja püsis hästi. Õlle aroom oli karamelliselt magus. Maitses oli tunda kakaost mõrkjust, kerget hapukust, veidi biskviiti ja nõrgalt magusust. Ühesõnaga kõik maitsed olid olemas ja tasakaalus. Järelmaitse oli kakaone ning veidi hapukas, keha kergemapoolne.

ABV: 4,7%
Linnased: Pale ale, CaraPlus150, Crystal150, Chocolate
Humalad: East Kent Goldings, Fuggle
Pärm: Wyeast 1028 London ale
11. Vöötkakk - nanoPruul (Alar)

Järgmisena avasin oma Brown ale, mille kohta olid mul väiksed kahtlused kõrvalmaitsete osas. Õlu oli eelmisest Brown ale'st veidi tumedam, mustem. Vahukiht oli veidi tagasihoidlikum. Aroom oli kakaone, karamelline ning veidi hapukas. Maitse oli kakaoselt mõrkjas, läbis paras hapukus ning magusust polnud eriti märgata. Keha oli kerge ning minu kahtlused kõrvalmaitse osas lükati suures osas ümber, ehkki lõppmaitses oli veidi midagi vist tunda (kui ma poleks seda teistele maininud, siis arvatavasti ei oleks seda tähele pandud).

ABV: 5,2%
Linnased: Pale ale, Crystal50, Chocolate
Humalad: Fuggle
Pärm: Safale S-04
12. Black Irish Mama - Kitseküla pruulikoda (Mart)

Pärast Brown ale tõstis Mart lauale veelgi tumedama Iiri stoudi. Värvuselt oli õlu tume must, värvi tõttu ei paistnud ka läbi, vaht oli pruunikas ning kohev. Aroom oli kohviselt mõrkjas ning veidi magus. Õlle maitse oli üldpildis igati kerge, suust käis läbi kohvine mõrkjus ning kerge hapukus. Keha tundus õllel olevat keskmine. Selline kerge ning vähese alkoholiga stout tundus sobivat hästi suveks.

ABV: 4,7%
Linnased: Pale Ale, röstitud linnastamata oder ja odrahelbed
Humalad:  East Kent Goldings, Fuggle
Pärm: White Labs #WLP004
13. Umbrohu Pale ale - Tanker (Ants)

Ants võttis seekord kaasa ühe huvitava Pale ale, millele iseloomu andmiseks oli lisatud tavalist harilikku maltsa (miks ka mitte?). Välimuselt oli õlu oranžikas-kuldne, selge ning koheva paari sõrmepaksuse vahuga. Aroom oli puuviljaselt magus, värske ning rohune. Õlle maitses domineeris humalate mõrkjus, mida tasakaalustas rohune hapukus. Keha oli õllel keskmine, mõrkjas järelmaitse jättis suu veidi kuivaks. Tegemist oli igati värskendava ning veidi muruniitmist meenutava rüüpega. Karmo on sellest õllest kirjutanud ülevaate ka oma blogis.

ABV: 5,5%
Linnased: ?
Humalad:  Cascade
Muu: malts
Pärm: ?
14. Sound check - Tanker (Ants)

Ants tutvustas meile ka oma uut ametlikku pruuli Sound Check. Õlu oli klaasis punakas-pruuni värvusega ning kergelt hägune. Vaht oli kohev ning taandus sõrmepaksuseks. Aroom oli värske ning magus. Maitses tuli kõige rohkem välja mõrkjus, mis jättis ka suu veidi kuivaks. Lisaks käis keelelt üle tasane hapukus. Keha oli õllel kergemapoolne. Tegemist on igati sobiliku värskendava suveõllega. Karmo kajastus sellest õllest on siin.

ABV: 5,0%
Linnased: ?
Humalad: Green Bullet, Pacific Gem, Pacific Jade ja Pacifica
Pärm: ?
15. Triibu - Kitseküla pruulikoda (Mart)

Kuskilt võlus Mart välja veel ühe oma pruuli. Seekord oli õlle stiiliks Cornish Pale ale Inglismaalt. Õlle värvus oli punakas-pruun ning veidi hägune. Vahukiht oli kohev ning taandus sõrme paksuseni. Aroom oli intensiivne, värske ning kergelt magus. Maise oli humalaselt mõru, kergelt hapukas ning vürtsikas. Järelmaitse oli peamiselt mõru ning keha kerge.

ABV: 4,5%
Linnased: Pale ale, Munich, Crystal 150
Humalad: Fuggles, Willamette ja Styrian Golding
Pärm: Wyeast 1028 London ale
16. Varblane Pihus - nanoPruul (Alar)

Tavaliselt ei möödu meil ühtegi kokkutulekut ilma IPA'ta. Seekord võtsin ühe omavalmistatud versiooni sellest. Õlu oli tuhmi pruunikas-oranži tooniga ning koheva, hästi püsiva vahuga. Üle keskmise intensiivsusega aroom oli õllel värske, tsitruseline ning puuviljane. Maitses domineeris humalate mõrudus, mis ei olnud liiga pealetükkiv ning meenutas midagi vaigust, näiteks männipuud. Lisaks mõrudusele oli tunda kerget hapukust. Järelmaitse on parajalt mõru ning värskendav. Mulle veidi ootamatult leidsid teised õlles mõningaid vigu, mida ma ise ei olnud tähele pannud. Tunda oli meditsiini, plastiku või metallilist kõrvalmaitset. Selline tagasiside tuleb alati kasuks, kuna vigadest õpitaksegi ning järgmine kord tean neid vältida.

ABV: 4,8%
Linnased: Pale Ale, CaraPale, Crystal 50
Humalad: Centennial, Magnum, Citra
Pärm: US-05
17. APA - Erling

Ka Erling tahtis teiste pruulijate käest tagasisidet oma õlledele saada. Nii oligi ta kaasa võtnud ühe APA. Välimuselt oli õlu punakas-pruun, kergelt hägune ning vähese vahuga. Aroom oli puuvlijaselt värske. Maitse oli peamiselt hapukas-mõru. Õlu jättis suu veidi kuivaks. Järelmaitse oli mõrkjas, keha kerge ning õlu oli hästi karboniseerunud.


ABV: 5,6%
Linnased: Pale ale, Vienna, Crystal150, CaraPale
Humalad: Centennial, Zeus, Citra, Topaz, Williamette
Pärm: Mangrove Jack's M-79
18. Black IPA - Erling

Käes oli aeg Erlingi kuues õlu sel õhtul ette võtta. Black IPA oli oma nime väärliselt musta tooniga, läbipaistmatu ning kergelt pruunika, koheva vahuga. Aroom oli mõrkjas, humalane ning kohvine. Õlle valmistamise käigus lisati mustad linnased alles 10 minutit enne meski lõppu. Maitse oli kakaoselt mõrkjas, tunda oli röstist ning põlenud maitseid. Ka keskmisest suurem alkoholisisaltud andis endast veidi mräku. Humalad seevastu jäid pigem tahaplaanile. Järelmaitse oli kohvine ja kuiv, keha keskmine.

ABV: 7,3%
Linnased: Pale Ale, Vienna, Cara10, Crystal150, Black
Humalad: ???
Pärm: Mangrove Jack's M44

19. Belgian Wit - Aespa kodupruul (Mart)

Kui väljas juba täitsa pimedaks oli läinud avasime viimase õlle sel õhtul. Mart oli kaasa võtnud ühe Belgia nisuõlle, mis oli pudeldatud selle aasta mai kuus. Õlu oli suhteliselt selge ning helekollase tooniga. Vahukiht oli kohev ning püsiv. Õlle aroom oli magus ning vähemalt mulle tundus seal ka midagi kunstlikku, täpset võrdlust kahjuks ei osanud välja tuua. Maitse oli nisuõllele omaselt magus-hapukas, veidi vesine, vähese humalaga. Järelmaitse oli hapukas.

ABV: 4,5%
Linnased: Pilsner, Wheat, nisuhelbed, kaerahelbed
Humalad: Hallertau Tradition
Muu: koriandri seemned, apelsini koor
Pärm: WLP400 Belgian Wit




Õhtu lõpuks oli muljetavaldav valik õllesid läbi proovitud, palju konstruktiivset kriitikat jagatud ning ka niisama õlleteemadel vesteldud. Tundub, et taoline kogunemiste traditioon on hea võimalus oma teadmisi pruulimisest arendada, teiste kogemustest ning oma vigadest õppida ning proovida palju erinevaid ning huvitavaid õllesid. Septembri kogunemiseks on plaanis meil kõigil valmistada kloon Fullers'i ESB'st ning neid omavahel võrrelda. Kohtumiseni!



No comments:

Post a Comment