Tere tulemast kõigile!

Siin blogis plaanin ma kajastada oma koduõlle valmistamise katseid ja selle tulemusi. Kindlasti teen ma oma katsetuste ajal vigu, millest kõik õppida võivad. Lisaks, kui on pikem käärimise või laagerdumise periood käsil, jagan vahepalaks internetiavarustest omandatud teoreetilisi teadmisi teiega.

Loodetavasti on minu katsetuste kirjeldused ja muu info abiks koduõlle pruulimisega alustajatele. Kogenumad pruulijad võivad mind kommentaaridega parandada või oma kogemusi jagada.

Kõik, kes soovivad minu toodangut maitsta (vaata 'Minu pruulid' lehele), võta julgelt ühendust.

Alar
nanopruul@gmail.com

Thursday, August 21, 2014

XXXII pruul - nanoPruul ESB (Fullers ESB kloon)

Sai kokkulepitud, et septembris toimuva kodupruulijate kokkutuleku jaoks teevad kõik osalejad Fullers ESB kommertsõllest oma klooni või koopia. Täpset retsepti teab ainult tootja ise aga netis levib mitmeid versioone võimalikult lähedase õlle valmistamiseks. Oma retsepti sain ma ühest pdf dokumendist, kus on paljude tuntude õllede kloonide retseptid. Plaanis oli mul valmistada vähemalt 45 liitrit seda õlut, seega kohendasin veidi retseptis toodud koguseid ja alustuseks nägi toorainete list välja nii:
  • 8kg Pale ale linnaseid
  • 2kg Maisihelbeid
  • 2kg Crystal50 linnaseid
  • Target humalad
  • Northdown humalad
  • Goldings humalad
  • US-04 pärm
  • Mangrove's Jack M-07 pärm
Nagu näha, siis otsustasin ka seekord kahes tünnis kahte erinevat pärmi katsetada ja tulemusi võrrelda. Minu retsepti versioonis oli veel kasutatud Challenger humalaid väikses koguses mõruduse andmiseks. Aga ma ei leidnud eriti mõtet nii palju erinevaid humalaid soetada, kui ma neid väga ei kasuta. Seega Challengeri asemel kasutasin Targetit.

Meskimine uue koti ja pumbaga, juba saab aimu ka õlle toonist
Nagu varem olen kirjutanud, siis mu vuaalist meskimse kott hakkas vananemise märke näitama. Nii kasutasin ka seekord uut kotti, mis kenasti vedelikku läbi laseb. Meskisin tavapärase 40L veega temperatuuril 68˚C ühe tunni. Linnaste loputamisel võtsin seekord rahulikult. Pärast linnaste koti välja tõstmist asetasin selle ühe kääritustünni kohale nõrguma. Potti jäi alles 32L virret, mida hakkasin kohe kuumutama. Samal ajal loputasin linnaseid, kuniks olin sealt kätte saanud veel 20L. Enne keedu algust valasin enamuse sellest potti, kus oli kokku 50L virret.
Linnased nõrguvad augustatud kausis tünni kohal

Pärast koti eemaldamist jäi potti alles 32L vedelikku











 





Rolling boil
Virre on kääritustünnis ja ootab pärmi
 


Keeta plaanisin retsepti kohaselt 90 minutit. Pärast pooletunnist keetmist hakkasin lisama humalaid:
  • 60 min - Target 13%
  • 15 min - Northdown 8,19%
  • 15 min - Goldings 4,3%
Enne viimaste humalate lisamist valasin veidi ka meski juurde, et hoida õlle kogus plaanipärasena. Jahutasin oma spiraaljahutiga umbes tunni, et saada virde temperatuur piisavalt madalaks, et pärm lisada. Paraku tunniajane jahutamine ei ole piisavalt kiire ning ilmselt pean seda protsessi kuidagi täiustama. 

Kui lõpuks virre enam-vähem maha jahtus, täitsin umbes-täpselt kaks kääritustünni 24L virdega. Mõlemas tünnis mõõtsin tiheduseks 1.057@20˚C. Seega pruulimise kalkulaatorisse sisestatud effektiivus 65% andis täpselt oodatava OG. 

Nagu ennem juba mainisin, siis katsetasin seekord kahte erinevat Inglise eili pärmi, üks Safale S-04 ja teine Mangrove's Jack M-07. Ka selle õlle jätsin keldrisse käärima, kuna õues valitsev kuumus muutis toas temperatuuri liiga kõrgeks.  

Lasin õllel rahulikult käärida ning alles 13ndal käärimise päeval läksin esimest proovi võtma. Õhulukk tundus olevat vaikne ning tiheduseks mõõtsin üllatavalt kõrge 1.020. Retsepti järgi ootasin FG'ks midagi 1.014 kanti. Järgmisel päeval võtsin uuesti proovi ning hoolikalt 
Pilt enne pärmi lisamist, teip märgib Mangrove's Jacki tünni

hüdromeetrit silmitsedes lugesin jälle tulemuseks 1.020. Kuna ööpäeva jooksul polnud ka õhulukus veetase muutunud, lugesin käärimise lõppenuks. 

Villisin kogu saagi 0,33L pudelitesse ning erinevate pärmide eristamiseks kasutasin oranže ning siniseid korke. Karboniseerumiseks tõin pudelid tuppa, kuna vahepeal oli väljas jahedamaks läinud ja toas oli täpselt paras temperatuur. Karboniseerumine peaks kohe-kohe lõppema ja siis veidi aja pärast saab esimesi tulemusi hinnata. Parema pildi saab ette septembris, kui õlu on piisavalt jahedas settinud ning asjatundjad pruulijate kokkutulekul oma hinnangu andnud. 







1 comment:

  1. Kõrgem FG tuli sinu valitud meskimise temperatuurist (68 kraadi ja kui täpne see oli). Tuleb tugevama kehaga õlu.

    ReplyDelete