Tere tulemast kõigile!

Siin blogis plaanin ma kajastada oma koduõlle valmistamise katseid ja selle tulemusi. Kindlasti teen ma oma katsetuste ajal vigu, millest kõik õppida võivad. Lisaks, kui on pikem käärimise või laagerdumise periood käsil, jagan vahepalaks internetiavarustest omandatud teoreetilisi teadmisi teiega.

Loodetavasti on minu katsetuste kirjeldused ja muu info abiks koduõlle pruulimisega alustajatele. Kogenumad pruulijad võivad mind kommentaaridega parandada või oma kogemusi jagada.

Kõik, kes soovivad minu toodangut maitsta (vaata 'Minu pruulid' lehele), võta julgelt ühendust.

Alar
nanopruul@gmail.com

Tuesday, June 2, 2015

XLVII pruul - Labürint (Pale ale)

Meskimine
Jätkan nüüd oma koduste pruulide kajastamist vahelduseks. Hetkel tundub, et uusi pruule lisandub kiiremini, kui nendest kirjutada jõuan. Labürindi pruulisin ma kohe pärast neljandat ametlikku pruuli ning kui päris aus olla, siis retsept sai kokku pandud täpselt nendest komponentidest, mis kodus juba olemas olid:

  • Pale ale linnased
  • Magnum humalad
  • Centennial humalad
  • Citra humalad
  • S-04 pärm
Kuna linnaste valik sisuliselt puudus, siis otsustasin valmistada ühe lihtsa pale ale, mida täiendasin tsitruseliste humalatega. Plaanisin meskisida 68˚C juures,
Keedu alguseks oli tünn väga täis
kuid nagu ikka, ei saanud ma strike water temperatuuri päris hästi paika. Nii langeski meski temperatuur pärast linnaste lisamist veidi liiga madalale ning pidin kuumust lisama. Meskimise käigus seega kõikus temperatuur rohkem, kui oleksin tahtnud. 

Loputamiseks ma meski ennast enam kuumutama ei hakanud. Kuna potis oli vaba ruumi, siis valasin sinna lihtsalt peale kuuma vee ja segasin läbi. Veidi lasin meskil pumba abil tsirkuleerida, et tekiks kena filtreeriv linnaste kiht poti põhja. Loputasin linnaseid, kuni keedupott sai parajalt täis.

Keedu ajal nägi humalate lisamise graafiks välja nii:
  • Magnum 14,5% - 60 min
  • Centennial 9,6% - 10 min
Kääritustünni voolas virre hoogasalt
Jahutasin ja whirpool'isin kokku 40 minutit ning seejärel täitsin kääritustünnid. Kokku sain 46L virret, mille temperatuur oli 20˚C ning tihedus 1.062. Seega kalkulaatori järgi oli meski efektiivsus seekord umbes-täpselt 72%.

Pärast kaheksat päeva käärimist lisasin dry hop'ina Citrat kokku 100g. Kuna vahepeal olid kiired ajad, siis villida jõudsin alles nädal pärast dry hop'i lisamist. Selleks ajaks oli tihedus langenud 1.016'ni ning alkoholi sisalduseks arvutasin 6,0%. Kokku täitsin 126 pudelit ning jätsin tuppa karboniseeruma. 

Mõne aja möödudes kleepisime sildid pudelitele ning tassisime õlled keldrisse selginema. Kuna sellest pruulist on päris palju aega möödas, siis praeguseks on kogu laar otsas. Sellegipoolest on lähiajal oodata väikest kokkuvõtet ning minupoolset arvamust antud õllest.


Sildid kleebitud

No comments:

Post a Comment