Septembri kodupruulijate kokkutulekuks valmistasin Fullers ESB järgi võimalikult täpse koopia.
Kogunemisel võrdlesime ka teiste pruulijate ESB versioone ning peab
tunnistama, et minu oma jäi veidi ebatäpseks. Kui jätta kõrvale aga
originall Fullersi ESB, siis oma õlle üldmuljega jäin väga rahule.
Klaasis
oli õlle värv tumedam punakas-pruun, kergelt tuhm. Samas õlle välimus
oli selge, mullikesi oli näha pinnale tõusmas. Vahukiht oli kergelt
pruunikas, veidi ebapüsiv ning peenemulliline.
Aroom
oli Inglise humalatele iseloomulikult magus, karamelliline, värske ning
lilleline. Vist oli tunda ka leivast või linnaselist magusust.
Õlle
maitses oli esmalt tunda hapukas-mõrkjust, millele järgnes magusus, mis
meenutas veidi ploome. Lisaks oli tunda veidi midagi suitsust,
marjaselt mõrkjat ning kõrvetatud komme. Suvistele pruulidele omaselt
oli kergelt tajuda ka liiga soojast käärimisest tingitud meditsiinilisi
vihjeid.
Järelmaitse oli veidi kuivavõitu ning mõrkjas-magus. Gaasi oli õlles piisavalt ning keha keskpärane.
Kokkuvõttes
oli tegemist huvitava katsetusega. Inglise humalad andsid hoopis
teistsugust magusa tooniga mõrkjust ning aroomgi oli vähem äkiline
(võrreldes USA C-humalatega näiteks). Õlle välimus oli kutsuv,
isuäratava tooniga ning paraja vahuga (kuigi võiks paremini püsida).
Õlle kääritamisel kasutasin nii US-04 kui ka Mangrove M07 pärme. Minu
pruulidel andsid need erinevad pärmid suhteliselt sama tulemuse, M07 oli
õige pisut kuivem ning paremini tasakaalus.
Selle õlle
pruulimisest jäi mul külmkappi õige mitu Inglise humalate avatud
pakendit, seega peab mõtlema, mida neist veel valmistada. Välistatud
pole muidugi täiendatud nanoPruul ESB, mis oleks Fullersi versioonist
omanäolisem.
Tere tulemast kõigile!
Siin blogis plaanin ma kajastada oma koduõlle valmistamise katseid ja selle tulemusi. Kindlasti teen ma oma katsetuste ajal vigu, millest kõik õppida võivad. Lisaks, kui on pikem käärimise või laagerdumise periood käsil, jagan vahepalaks internetiavarustest omandatud teoreetilisi teadmisi teiega.
Loodetavasti on minu katsetuste kirjeldused ja muu info abiks koduõlle pruulimisega alustajatele. Kogenumad pruulijad võivad mind kommentaaridega parandada või oma kogemusi jagada.
Kõik, kes soovivad minu toodangut maitsta (vaata 'Minu pruulid' lehele), võta julgelt ühendust.
Alar
nanopruul@gmail.com
Kõik, kes soovivad minu toodangut maitsta (vaata 'Minu pruulid' lehele), võta julgelt ühendust.
Alar
nanopruul@gmail.com
No comments:
Post a Comment