Tere tulemast kõigile!

Siin blogis plaanin ma kajastada oma koduõlle valmistamise katseid ja selle tulemusi. Kindlasti teen ma oma katsetuste ajal vigu, millest kõik õppida võivad. Lisaks, kui on pikem käärimise või laagerdumise periood käsil, jagan vahepalaks internetiavarustest omandatud teoreetilisi teadmisi teiega.

Loodetavasti on minu katsetuste kirjeldused ja muu info abiks koduõlle pruulimisega alustajatele. Kogenumad pruulijad võivad mind kommentaaridega parandada või oma kogemusi jagada.

Kõik, kes soovivad minu toodangut maitsta (vaata 'Minu pruulid' lehele), võta julgelt ühendust.

Alar
nanopruul@gmail.com

Wednesday, October 30, 2013

Üheksanda pruuli hinnang: Smash Saison

Pärast suhteliselt pikka pausi kirjutan oma Smash Saison õlle pruuli tulemustest. Enne villimist mõõtsin lõpptiheduseks 1.014, mis on natuke kõrgem algselt plaanitust. Proovisin käärimise lõppfaasis veel kääritusnõud raputada ning natuke humalat lisada, et õlu veel edasi käiks, kuid tulutult. Arvatavasti oli kõrge lõpptiheduse põhjuseks kasutatud pärm Safbrew S-33, mille lõpptihedus on tootekirjelduse järgi kõrge. Seega juba pudelisse villides oli teada, et õlu on planeeritust natuke magusam.

Umbes nädal pärast villimist käisin selle õllega ka kodupruulijate kokkutulekul. Selleks ajaks oli õlu karboniseerumise lõpetanud kuid polnud jõudnud keldris laagerduda. Ka õlle maitse oli natuke toores.

Nüüd, mõned nädalad hiljem on õlu keldris kenasti selginenud ja laagerdunud ning pudelis paistab õlu enam-vähem läbi. Võrreldes oma eelnevate pruulidega lisasin selle pruuli pudelitele kaks silti, esimese ja tagumise. Kahe sildi ühele joonele ning samale kõrgusele kleepimine ei olnud alguses väga kerge. Tagumine silt andis võimaluse natuke rohkem õlle infot pudeliga sõpradele kaasa anda ning arvatavasti järgnevate pruulidega jätkan seda traditsiooni.

Aga nüüd lähemalt antud pruuli tulemustest. Külmikust pudelit võttes on õlu üpriski selge ning kogu sete on pudeli põhjas. Õlle värvus on heledapoolne kollakas-kuldne. Pudelit avades on kuulda põgenevat süsihappegaasi ning klaasi valades tekib kasin vahukiht, mis taandub üpriski kiiresti. Samas mullid tõusevad klaasi põhjast kenasti ning õlu tundub olevat hästi karboniseeritud. Enne villimist otsisin välja, et Belgia ale'd on keskmisest nõrgema gaseerituse tasemega ning seetõttu lisasin natuke vähem suhkurt.

Lõhna poolest hakkab ninna esmalt magus vilja lõhn. Lisaks meenutab natuke hapukust leivane aroom. Arvatavasti Saaz humalate tõttu ei jäta lõhn väga värsket muljet, pigem midagi maalähedast.

Õlut maitstes on samuti tunda magus-hapukat esmamaitset. Selle järgneb õrn humalate mõrusus. Kuna Saaz humalad on pigem aroomihumalad, siis väga äkilist või teravat humalate maitset ei ootagi. Lõpp on taas pigem tagasihoidlikult hapukas ja meenutab kodus valmitatud leiba. Maitse bukett on antud õllel väga lihtne ning ühekülgne, mida võikski oodata SMASH (single malt and single hops) pruulist. Õlut juues pean paraku tunnistama, et gaase võiks ikkagi rohkem olla, tundub natuke lahtunud õlle moodi olevat. Järelmaitse on natuke leivane ning suhu jääb õlut meenutama suhteliselt nõrk jälg.

Ka teistele meenutab antud pruul lihtsat ning klassikalist koduõlut, mida kunagi on joodud. Kõrge lõpptihedus tingis ka suhteliselt lahja alkoholi sisalduse. Kuna humalaid on antud õlles vähe, siis neile, kellele mu tugevama humalasisaldusega õlled ei maitsenud, meeldib Saazon õlu.

Kokkuvõttes pean tunnistama, et kõige paremini õlu välja ei tulnud. Nagu ikka, humalate kodus läks natuke mööda (seekord liiga vähe). Õlu oleks võinud natuke humalasem olla. Lisaks minu maitstud pudelis oli natuke vähe gaasi. Positiivse külje pealt sain väga hea ettekujutuse Saaz humalate lõhnast ning maitsest, mis oligi üheks eesmärgiks taolise lihtsa pruuli puhul. Teised õlle maitsjad jäid antud tulemusega rahule ning ajaviiteks ning snäkkide kõrvale on see õlu hea. Kogenumatele õllemaitsjatele võib õlle keerukusest ja nüanssidest väheks jääda.

2 comments:

  1. Selline küsimus, et kuidas sa silte teed ja mis liimiga liimid..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Silte teen veebilehel labely.com, sealt saan tulemuse gif'ina kätte ja välja printida. Käsitsi lõikan kõik sildid välja ning pudelile kleebin tavalise paberi pulgaliimiga (seda on lihtne pärast maha pesta).

      Delete