Keet ja meskimine samaaegselt toimumas |
Valmis olid mul pandud ka kõik vajalikud materjalid:
- Pale ale linnased
- Melanoidin linnased
- Crystal malt 100 linnased
- Šokolaadilinnased
- Magnum humalad
- Hallertau humalad
- Saflager S-23 pärm
Virre kääritustünnis |
Pärast meski ja linnaste loputamist oli keedunõus umbes 55L virret. Keema läks see umbes tunniga ning selleks ajaks oli kätte jõudnud pime õhtu. Ees oli veel tunnine keet, jahutus ning kogu varustuse puhastamine. Seega õhtu tõotas tulla pikk ning esile hakkasid kerkime kerged kahetsused ambitsioonika plaani suhtes.
Keedu ajal lisasin humalad väga lihtsa skeemi järgi:
- 60 min - Magnum (14,5%)
- 5 min - Hallertau (3,4%)
Käärimas pimedas keldris |
Pärast virde jahutamist ning kääritustünnidesse jõudmist sain lõpuks oma selle päeva teise pruuli tulemuslikust hinnata esialgsete näitude põhjal. Käärima läks kokku 47L virret tihedusega 1.064. Retsepti kokku pannes pakkus kalkulaator 65% efektiivsuse juures OG'ks 1.054, seega sarnaselt eelmisele pruulile suutsin meskida jällegi efektiivsemalt. Järgmine kord peaks kalkulaatoris efektiivsust veidi tõstma, et tulemus oleks etteaimatavam.
Kääritustünnid tõstsin keldrisse jahedasse, kuid umbes nädal aega hiljem saabusid külmad ilmad ning koos sellega langes keldris temperatuur natuke liigagi madalaks. Kui pärast kahenädalast keldris käärimist võtsin tiheduse proovi, sain tulemuseks 1.026. Mulle tundus, et käärimine oli kas seisma jäänud või jätkus väga vaevaliselt. Otsustasin mõlemad tünnid tuua toasooja ~18˚C juurde. See lüke tundus aitavat ning õhulukk jätkas mulksumisega.
Vahepeal möödus aeg kiirelt ning villimiseks leidsin aega alles 4 nädalat pärast õlle keetmist. Selleks ajaks oli tihedus jõudnud oma lõpp-punkti 1.016 juurde. Arvutasin ka alkoholi sisalduse, mis kõigi eelduste kohaselt peaks olema 6,4% ABV.
Villimiseks kulus 144x0,33L pudelit ning pärast seda oli kahe õlle ühel päeval pruulimise saaga lõplikult läbi. Silte kleepisin pudelitele vastavalt vajadusele ning siiani on mõned pudelid sildistamata. Kuna tegemist on lager õllega, siis jahedas keldris seismine mõjub õllele ainult hästi. Praeguseks on õlu juba üle kahe kuu pudelis seisnud ning varsti kirjutan ka selle pruuli tulemusest lähemalt.
Villimine lõpetatud ja pudelid pakitud kastidesse |
No comments:
Post a Comment