Kaerahelbed lisasin meski viimasena |
Nüüd aga minu pruulipäeva juurde. Kui pruulimisvarustus oli ülesseatud ja vesi soojenema pandud, vaatasin üle ja komplekteerisin kokku kõik vajaminevad materjalid:
Mõlemad tünnid kasutuses, parempoolses on Vöötkakk |
- Pale ale linnased
- Crystal 100 linnased
- Chocolate linnased
- Cookie linnased
- Melanoidin linnased
- Kaerahelbed
- Northdown 8,9% humalad
- Willamette 5,7% humalad
- Safale US-04 pärm
Hetk enne keedu algust |
Meski ajal püsis temperatuur ühtlane ning tunnike hiljem alustasin kuumutamist. Kui mesk oli jõudnud umbes 76˚C'ni, hakkasin linnaseid vaikselt loputama. Selleks pidin valmis kuumutatud vee valama ajutiselt kääritustünni ning meskinõust hakkasin pumpama meski keedupotti.
Loputamisest kuni keedu alguseni kulus umbes 30 minutit ning potis oli selleks ajaks 50L vedelikku. Magasin veidi keedu alguse maha ning veidi virret kees üle poti ääre, muutes kõik ümbritseva kleepuvaks ning pruunikaks.
Jahutasin üpris lühidalt, kuna keedupotti oli tarvis järgmise pruuli jaoks. Pärmi lisamisega ootasin veel kuniks kääritustünnid koos virdega keldris õigele temperatuurile jõuavad. Kummaski kääritustünnis oli 23L virret, tihedusega
Pärmi sissesegamiseks kasutasin lisatööjõudu |
Käärimine toimus kenasti plaanipäraselt temperatuurivahemikus 18,5˚C-20˚C. Kaks nädalat hiljem oli tihedus jäänud pidama 1.018 juures, mis oli kalkulaatori ennustusest 4 punkti võrra kõrgem. Mõnes mõttes oli see hea, kuna õlle kangust väga palju üle 5% ei tahtnud saavutada. Praeguste arvutuste kohaselt peaks lõplik ABV jääma 5,1% juurde.
Villimiseks kulus 144 0,33L pudelit. Seoses kiirete ja tegusate aegadega viibis pudelite sildistamine õige mitu nädalat. Ka praeguseks on alles väike osa pudelitest sildistatud, kuid esimesed maitseproovid juba tehtud. Algselt planeeritud brown eilist on asi kaugel ning õlu kipub jääma sweet stoudi poole. Täpsema ülevaate ja hinnangu pruuli tulemustest kirjutan lähiajal. Veel on oodata samal päeval läbi viidud teise pruuli kirjeldust.
No comments:
Post a Comment