Tere tulemast kõigile!

Siin blogis plaanin ma kajastada oma koduõlle valmistamise katseid ja selle tulemusi. Kindlasti teen ma oma katsetuste ajal vigu, millest kõik õppida võivad. Lisaks, kui on pikem käärimise või laagerdumise periood käsil, jagan vahepalaks internetiavarustest omandatud teoreetilisi teadmisi teiega.

Loodetavasti on minu katsetuste kirjeldused ja muu info abiks koduõlle pruulimisega alustajatele. Kogenumad pruulijad võivad mind kommentaaridega parandada või oma kogemusi jagada.

Kõik, kes soovivad minu toodangut maitsta (vaata 'Minu pruulid' lehele), võta julgelt ühendust.

Alar
nanopruul@gmail.com

Monday, March 16, 2015

Kolmas ametlik pruul - Vöötkakk

Autotäis linnaseid
Nüüdseks on paar kuud möödas ajast, mil valmisid Genikas nanoPruuli kaks esimest mustlaspruuli. Selle ajaga on tekkinud väike müügikogemus ning oleme saanud palju tagasisidet. Tehes väikest analüüsi müügitulemustega ning võttes arvesse uute pruulide valmimise aega, siis leidsin, et veebruari lõpp oleks viimane aeg uute pruulide valmistamiseks.

Erinevate linnaste jahvatamine
Esimesena otsustasime valmistada ühe uue õlle, mille testpruul õnnestus suurepäraselt ning sai head tagasisidet. Päev enne Vabariigi aastapäeva asusin varahommikul teele Jüri suunas. Kaasa võtsin kahe pruuli jaoks vajalikud materjalid. Kuna Genikas valmib üks pruul kahes jaos, siis kulub seal praktiliselt kogu pikk päev ühe kääritusnõu täitmiseks.

Meskimise algus
Kui eelmise pruulide puhul jälgisin õlle valmimist veidi passivsemalt, siis seekord olin kohal oma termomeetriga ning kõik meskimise temperatuurid said selle järgi valitud. Nii sain ma kindel olla, et õlu tuleb võimalikult sarnane kodus valmistatud pilootpruulile. Nagu ka hiljem selgus, siis minu digitaalne termomeeter tundus valetavat veidi ning selle tulemus erines nii teisest digitaalsest kui ka meskinõu juures olevast analoogtermomeetrist. Kuna aga kodus valisin kõik temperatuurid oma termomeetri järgi, siis Genikas lähtusime samadest temperatuuridest sama termomeetri juures.

Nagu kõik pruulimised, nii ka seekord sai kõik alguse vee kuumutamisest ning linnaste jahvatamisest. Ühtekokku läbis veski ca 160kg linnaseid ning üle 10kg kaerahelbeid läks otse meskipotti. Meski strike temperatuur oli 74˚C ning pärast jahedate (laos seisnud) linnaste lisamist langes meski temperatuur soovitud 70˚C juurde. Meskimine kestis 90 minutit ning selle ajaga langes potis (ülaosas, kuhu ulatus mu käsitermomeeter) temperatuur 1-1,5˚C. Pärast esimest linnaste kurnamist pumbati meskinõusse uus ja kuumem vesi, et viimasedki suhkrud kätte saada. Kui meskimist alustati 280L veega, siis paraku puudub hea ülevaade linnaste loputamisel ning keedunõusse jõudnud vedeliku hulga kohta. 

Keet kestis 60 minutit, mille jooksul lisati soovitud humalad. Pärast seda pumbati virre meskitünni alumisse osasse, kus toimus whirpool. Sealt edasi rändas virre läbi jahuti kääritustanki, kus ootas ees niisutatud pärm. Virde temperatuur oli sel hetkel näidikute järgi 17-18˚C. Pärast 
whirpool'i jäi tünni alles märkimisväärne kogus setet. 
Meski keedunõusse pumpamine

Seejärel algas kogu protsess uuesti otsast peale, et valmis saada teine osa õllest. Kõik toimus enam-vähem sama moodi. Meski strike temperatuuri tõstsime ühe kraadi võrra ning selle tulemusena meskisime 70,8˚C juures. Eesmärgiks oli saada õllele tugevam keha. 

Päeva lõpuks oli aeg leida õlle OG, milleks seekord saavutasime 1.047. Kääritustemperatuuriks sai valitud 18˚C. Kokku kulus tol päeval umbes 12 tundi pruulimiseks. Sellega oli esimene pruulipäev seljataga ning 2 päeva hiljem oli plaanis valmistada teine pruul, millest kirjutan lähemalt järgmistel kordadel.



Edasine tegevus toimub selles anumas

No comments:

Post a Comment