Festivalil käidud ning jõulud tulemas, nüüd peaks olema õige aeg antud pruuli tulemusest pikemalt kirjutada. Pudelis on Rudolph seisnud veidi üle kuu ning stoud'i puhul võiks see aeg olla veelgi pikem.
Klaasis paistis õlu süsimust ning läbipaistmatu. Vastu valgust vaadates võis näha kerget tumepunakat helki. Klaasi valades tekkis paks vahukiht, mis aeglaselt taanduma hakkas ning jäljed klaasile jättis. Lõpuks jäi õlle katma paari sõrmepaksune pruunikas, kohev ning kreemjas vaht.
Aroom oli õllel väga mitmekülgne. Tunda oli kohvist, kakaost ning veidi karamellilisi vihjeid. Lisaks oli esindatud nelk, muskaatpähkel ja ingver. Sõltuvalt degusteerija haistmismeelest võis tunda veel teisigi aroominüansse, mida minu nina enam kinni ei püüdnud.
Maitses tuli esmalt välja mõrkjus-hapukus, mida täiendas huvitav ning teistmoodi maitsebukett. Õlu tundus kergelt piprane/vürtsikas koos kaneeliga ning meenutas veidi piparkooke. Lisaks tundsin ingveri magusust ning muskaatpähklit. Ka alkohol andis juurde magusust ning soojust. Järelmaitse oli kergelt vürtsikas ja hapukas, veidi meenutas midagi kohvist. Suus tundus õlu pehme ning keha oli keskpärane.
Kokkuvõttes oli tegemist eriskummalise õllega. Maitses ning aroomis oli segunenud palju komponente ning kõigi maitse-eelistustele ei pruugi taoline kooslus sobida. Õlu pakkus avastamisrõõmu ning väga vaheldusrikast maitsekogemust. Paraku tundub, et lisanditega olin veidi liiale läinud ning kõik kasutatud maitseained ei tulnud piisavalt esile. Lisaks tundub, et erinevad vürtsid ja maitseained domineerivad kokkuvõttes liialt ning linnaste ja humalate panus jäi tahaplaanile. Ilmselt oli liialt ambitsioonikas retsepti kokku pannes ning järgmise sarnase pruuli puhul võiks osa maitseainetest jätta kõrvale. Nii saaks veidi 'puhtama' ning konkreetsema õlle. Praegune õlu sobib ideaalselt magustoidu kõrvale ning suhteliselt intensiivsete maitsete tõttu piisaks 1-2 pudelist.
Tere tulemast kõigile!
Siin blogis plaanin ma kajastada oma koduõlle valmistamise katseid ja selle tulemusi. Kindlasti teen ma oma katsetuste ajal vigu, millest kõik õppida võivad. Lisaks, kui on pikem käärimise või laagerdumise periood käsil, jagan vahepalaks internetiavarustest omandatud teoreetilisi teadmisi teiega.
Loodetavasti on minu katsetuste kirjeldused ja muu info abiks koduõlle pruulimisega alustajatele. Kogenumad pruulijad võivad mind kommentaaridega parandada või oma kogemusi jagada.
Kõik, kes soovivad minu toodangut maitsta (vaata 'Minu pruulid' lehele), võta julgelt ühendust.
Alar
nanopruul@gmail.com
Kõik, kes soovivad minu toodangut maitsta (vaata 'Minu pruulid' lehele), võta julgelt ühendust.
Alar
nanopruul@gmail.com
Kas on plaanis kunagi veel Rudolph-i teha, meeldis väga?
ReplyDelete