Tere tulemast kõigile!

Siin blogis plaanin ma kajastada oma koduõlle valmistamise katseid ja selle tulemusi. Kindlasti teen ma oma katsetuste ajal vigu, millest kõik õppida võivad. Lisaks, kui on pikem käärimise või laagerdumise periood käsil, jagan vahepalaks internetiavarustest omandatud teoreetilisi teadmisi teiega.

Loodetavasti on minu katsetuste kirjeldused ja muu info abiks koduõlle pruulimisega alustajatele. Kogenumad pruulijad võivad mind kommentaaridega parandada või oma kogemusi jagada.

Kõik, kes soovivad minu toodangut maitsta (vaata 'Minu pruulid' lehele), võta julgelt ühendust.

Alar
nanopruul@gmail.com

Wednesday, April 30, 2014

XVII pruul - Valge daam (Hefeweizen)

Juunikuise kodupruulijate kokkutuleku teemaks on õlled, mis sisaldavad nisulinnaseid. Seega mõtlesin seekord natuke varem pihta hakata ning juuniks valmis saada juba natuke keldris küpsenud õlle. Olen ka varem nisuõlut valmistaunud, kuid Coopersi konservist. Seekord leidsin sobiva retsepti Hefeweizen stiilis lihtsale õllele ning otsustasin seda proovida. Erinevaid algkomponente oli sellel õlles suhteliselt vähe:
Meskimine
  • 4kg Pilsner linnased
  • 2kg Nisulinnased
  • Hallertau tradition humalad 6%
  • Safale WB-06 nisuõlle pärm 
Linnaste loputamine
Meskimine läks üpris lihtsalt. Kuna meskisin toas ja kasutasin läikiva kilega mingisugust matti, siis temperatuur püsis väga stabiilne. Meskimisel kasutasin 30L vett, mille kuumutasin 68˚C'ni. Pärast linnaste lisamist langes temperatuur natuke alla planeeritu ning lisasin kuuma. 60 minutilise meskimise ajal segasin ja kontrollisin temperatuuri iga 15 minuti tagant. Umbes poole peal pidin korra meski kuumutama taas 66˚C'ni. Ülejäänud aja jäi meski temperatuur +/- 0,7˚C kõikumise piiresse. Minu jaoks on see väga stabiilne ning õnnestunud meskimine.

Virre enne keetmist
Järgmisena jõudis aeg kätte linnaste loputamiseks. Selleks tõstsin meski temperatuuri 78˚C'ni. Seejärel tõstsin linnaste koti augustatud plastikkaussi, mis pidi sõelana toimima. Kuna ma õiges suuruses sõela ei leidnud, kuhu peale linnaste koti saaks loputamise ajaks toetada, augustasin ühe kausi, mis toetus täpselt poti ülemise ääre taha. Aga loputamise ajal selgus, et kausi sisse olin liiga vähe auke teinud ning vedelik ei tahtnud hästi potti voolata. Seega pidin aeg-ajalt linnaste kotti kergitama, et kogu virre potti jõuaks. Loputasin linnaseid kuniks keedupotis oli 35 liitrit virret. Loputamise käigus langes temperatuur suhteliselt vähe, olles keedu alguses 72,8˚C. Mõõtsin ka tihedust, mis enne keetu oli 1.024, teisendatuna toatemperatuurile 1.047.

Virret hakkasin õues keetma. Keetmise juures ainsad märkimist väärivad faktid on humalate lisamised. Kuna nisuõlled ei ole väga humalased ega, hoidsin end humalate lisamisega tagasi. Eriti pärast IPA ja Amber ale valmistamist tundus nüüd humalate kogus natuke vähevõitu:
Virre valmist pärmi lisamiseks
  • 21g Hallertau - 45 min
  • 7g Hallertau - 15 min  
Enne keedu lõppu asetasin potti jahuti ja kui virre oli ühe tunni keenud, lõpetasin kuumutamise ja alustasin jahutamisega. Vist lõpetasin jahutamise natuke liiga vara kuna pärast virde kurnamist (vähese humalapuru vältimiseks) kääritustünni oli temperatuur veel 26˚C. OG'ks mõõtsin 1.048@20˚C ning käärimise alguseks oli virret 26 liitrit.

Virre pärast käärimist, gaasita toores õlu valmis
Virde jahtumise ajal üritasin seda natuke suure lusikaga aereerida. Kui temperatuur oli lõpuks õige, lisasin kuivalt nisuõlle pärmi. Kaas peal, õhulukk vett täis jäi tünn ja virre seal sees oma tööd tegema.

Käärimise ajal ma tihedust eriti ei mõõtnud. 10ndal päeval, kui õhuluku järgi juba vaikus oli, sain mõõtmise tulemuseks 1.009@18,1˚C. Villimine oli planeeritud paar päeva hiljemaks, seega pärast 12 päeva käärimist läks õlu pudelitesse. Enne villimist tehtud kontrollmõõtmine näitas sama lõpptihedust (1.009).

Villimise käigus midagi üllatavat polnud. Desinfitseerisin pudelid, suhkur pudeli põhja, õlu pudelisse ja kork peale. Eks see tegevus natuke tüütu ole, eriti kui 0,33L pudelitesse villida. Kokku täitsin 30 0,5L pudelit ning 34 0,33L pudelit. Kui see töö sai tehtud, tegin veel viimase pildi oma kätetööst. Seejärel läksid pudelid silmaalt ära sooja karboniseeruma. 9-10 päeva hiljem avasin ühe pudeli prooviks ning gaasi oli täitsa piisavalt. Seega tassisin kõik kastid keldrisse küpsema/laagerduma ning kokkutulekuks valmistuma. Tulemust jään huviga ootama. 


4 comments:

  1. Mul sarnane retsept, aga wl300-ga kääritatud. Hetkel veel mulksub, eile sai tehtud. Kui palju pole küsitud, siis hoia mulle üks pudel, et millaski vahetada saaks. Päris huvitav oleks võrrelda.

    ReplyDelete
  2. Ah jaa, kuidas käärimine sujus kuiva pärmiga? Wl300-ga pidin jälle blowoff tube kasutama, sest õhulukk läks vahtu täis. Käärimistemperatuur oli 20 kraadi. Mäletan kunagi sai tehtud ka coopersi konservist ja lisatud sai ka nisu DME-d, siis tahtis ka nõust välja käia.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tegin ise ka kunagi Coopersi nisuõlut ning tookord vahutas jubedalt ning terve õhulukk oli seda täis. Seekord aga käis käärimine rahulikumalt. Käärimise temperatuur oli mul 18 kraadi ringis ning kääritustünn suhteliselt täis (26L/30L tünn).

      Delete