Tere tulemast kõigile!

Siin blogis plaanin ma kajastada oma koduõlle valmistamise katseid ja selle tulemusi. Kindlasti teen ma oma katsetuste ajal vigu, millest kõik õppida võivad. Lisaks, kui on pikem käärimise või laagerdumise periood käsil, jagan vahepalaks internetiavarustest omandatud teoreetilisi teadmisi teiega.

Loodetavasti on minu katsetuste kirjeldused ja muu info abiks koduõlle pruulimisega alustajatele. Kogenumad pruulijad võivad mind kommentaaridega parandada või oma kogemusi jagada.

Kõik, kes soovivad minu toodangut maitsta (vaata 'Minu pruulid' lehele), võta julgelt ühendust.

Alar
nanopruul@gmail.com

Wednesday, March 26, 2014

XV pruul: Elementaarne IPA

Aprillis toimuva kodupruulijate kokkutuleku teemaks sai kokku lepitud IPA. Seega otsustasin ette võtta ühe taolise õlle pruuli. Retsepti leidsin ühest foorumist ning õige pea oli linnaste jahvatamise tellimus Pruulmeistritesse sisse antud. Kogu protsess retsepti otsingutest kuni pruulimise poe külastuseni toimus poole päeva jooksul, seega väga palju aega kaalutlemiseks ei jäänud. Lõpuks tulin poest ära järgmiste komponentidega:
  • Linnased:
    • 5,3kg Pale Ale
    • 0,5kg Munich
    • 0,23kg Cara Pale
    • 0,23kg Crystal 100
    • 0,23kg Melanoid
  • 1pk (11,5g) Safale S-04 pärm
  • 1pk (100g) Citra humalad 11,9%
Eesmärgiks võtsin valmistada umbes 23L õlut. Seega tuginedes oma eelmistele pruulidele alustasin meskimist 30L vees. Samuti soovisin katsetada ka mitmel temperatuuril meskimisega. Nii alustasin meskimist 62˚C juures, pausi pikkuseks 35 minutit. Seejärel tõstsin meski temperatuuri 72˚C'ni ning hoidsin seda 20 minutit. Poti ümber paigutasin ühe termomati, mis hoidis üllatavalt hästi temperatuuri ning pauside ajal ma kuumust lisama ei pidanud.  Järgmisena hakkasin meski temperatuuri tavaks saanud 78˚C'ni tõstma, et linnaseid loputada.

Samal ajal valmistasin ette ka loputusvee. Kuumutasin selle pliidil väikestes pottides ning valasin kokku kääritusnõusse. Igaks-juhuks varusin umbes 14L vett, et puudu ei tuleks. Loputamine mugavamaks muutmiseks kasutasin kääritusnõu kraani ning voolikut., et ühtlaselt linnaseid kotis loputada (nagu kasutaks aiavoolikut muru kastmiseks). Nii oli mul ühtlane ja aeglane kuuma vee pealevool ning jõudsin samal ajal keedupotis oleva virde kogust mõõta. Eesmärgiks oli keetmist alustada 31L virdega. 

Kui linnased olid loputatud, mõõtsin enne keetmist veel potis virde tiheduse - 1.056@20˚C. Loputamise käigus oli virde temperatuur langenud 69˚C'ni, mis peaks olema mu parim saavutus. Seejärel kolisin oma potiga õue, kuna tuppa keetmise ajal tekkivaid humala aroome ei taha. Jahtumise vältimiseks katsin poti uuesti termomatiga.  Kuniks virre keema läks, valmistasin ette lisatavad humalad:
  • 30g Citra - 60 min keetmist
  • 20g Citra - 15 min keetmist
  • 20g Citra - 5 min keetmist 
Kokku keetsin umbes tunni, pärast mida tõin poti taas tuppa jahutamisele. Kasutasin teist korda oma spiraaljahutit, seekord siis tubastes tingimustes. Siiamaani olen sellega väga rahul, kuna jahutab ilma probleemideta minu virde toatemperatuurini 15 minutiga. Jahutamise alguses, kui õlle ja jahutusvee temperatuuride erinevus on suur, kasutan tugevamat vee survet. Kui aga õlu läheneb toatemperatuurile, saab üpris palju vähendada veesurvet. Kiire jahutamise ajal selgineb ka virre kenasti ning humalajäägid vajuvad poti põhja. Paraku minu lihtsa süsteemi puhul see erilist rolli ei mängi, kuna virde valan kääritusnõusse üle poti ülemise serva ning sete tõuseb selle peale kergelt lendu.

 
Seetõttu valan virde kääritusnõusse läbi sõela, et suurem osa setet kinni püüda. Seekord kontrollisin kaks korda üle kääritusnõu kraani asendi, et vältida eelmine kord juhtunud äpardust, kus umbes 2L virret lihtsalt maha voolas.  

Pärast kurnamist ning enne pärmi lisamist oli kääritusnõusse jõudnud kokku 24L virret. Tiheduseks mõõtsin 1.057. Seejärel lisasin pärmi taaskord kuivalt ja lihtsalt. Lasin pärmil imbuda virde sisse, seejärel segasin kõik läbi, panin kaane peale ning kui kääritusnõu oli paika sätitud, lisasin õhuluku koos veega.

Aktiivsem käärimine algas järgmisel päeval ning käib üpris ühtlaselt. Minu eelmise pruuli juures käis sama pärm aktiivselt ainult mõned päevad, seekord mulksus õhulukk aktiivselt peaaegu nädala. Kui käärimine vaibus, lisasin kuivalt kogu ülejäänud Citra humalate paki sisu (~26g) tünni. Õhulukk jätkas uimast mulksumist veel päris pikalt.  


Kokku kääris mul antud õlu 2 nädalat, pärast mida FG'ks mõõtsin 1.014. Villisin kogu õlle 0,33L pudelitesse. Kokku täitus 68 pudelit ning seejärel oli vaja ka need sildistada. Peab mainima, et käsitledes korraga üle 50 pudeli, muutub kogu pudeldamise protsess (puhastamine, korkimine, sildistamine jne) üpris rutiinseks ja tüütuks.

Kohe-kohe on pudelid rändamas keldrisse jahedasse selginema ning juba vähem kui 2 nädala pärast on plaanis selle IPA'ga minna kodupruulijate kokkutulekule.

3 comments:

  1. Kui võimalik, siis ma pretendeeriks ka ühele. Eelmised õlled olid väga head. Mu kodukalt leiab millised õlled mul pudelis on. Sealt saaksid endale meelepärase valida kui huvi on.

    ReplyDelete
  2. Kas see oli sul seal 4 aprilli üritusel kaasas? See punase "kallaku" sildiga?
    Kui jah, siis see oli väga hea. Pretendeeriks pudelile (või 2?), kui võimalik. :)

    (mart, see bitteri fän)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Oli tegemist jah sama õllega. Võin paari pudelit täitsa jagada. Kirjuta mulle mailile ala199@hot.ee, suhteleme seal edasi.

      Delete