Tere tulemast kõigile!

Siin blogis plaanin ma kajastada oma koduõlle valmistamise katseid ja selle tulemusi. Kindlasti teen ma oma katsetuste ajal vigu, millest kõik õppida võivad. Lisaks, kui on pikem käärimise või laagerdumise periood käsil, jagan vahepalaks internetiavarustest omandatud teoreetilisi teadmisi teiega.

Loodetavasti on minu katsetuste kirjeldused ja muu info abiks koduõlle pruulimisega alustajatele. Kogenumad pruulijad võivad mind kommentaaridega parandada või oma kogemusi jagada.

Kõik, kes soovivad minu toodangut maitsta (vaata 'Minu pruulid' lehele), võta julgelt ühendust.

Alar
nanopruul@gmail.com

Wednesday, February 19, 2014

Natuke praktikat: Jahuti ehitus

Olen üle aasta valmistanud õlut maltoosast ning hiljuti rohkem linnastest. Siiamaani olen oma õlle enne käärimist lasknud loomulikul teel maha jahtuda. Tean, et taolisel viisil on bakterite sattumise oht õlle sisse üpris suur, kuna pärast keetmist ning enne käärimist on õlu kõige tundlikum saaste suhtes. Mõtlesin üpris pikalt ja vaatasin erinevatest portaalidest müügikuulutusi, kaaludes erinevate jahutamismeetodite vahel. Peamine valik oli uputatava spiraaljahuti ning plaatsoojusvaheti vahel.

Plaatsoojusvaheti tundub olevat efektiivsem ning mugavam, kuid vajab nii vee kui ka õlle voolamist läbi jahuti. Minu hetke varustuse juures, kus keedan ja meskin ühes potis (ilma kraanita), on pärast keetmist keeruline õlu voolikusse juhtida.

Uputatav spiraaljahuti on mõnevõrra odavam ning sobib minu süsteemiga paremini. Jahutamise reguleerimine tundub ka lihtsam, spiraali tuleb virdes hoida kuniks soovitud temperatuur on saavutatud. Negatiivse poole pealt käib seal jahutamise käigus palju vett läbi.

Kõike arvesse võttes otsustasin spiraaljahuti kasuks. Seega käisin paaris ehituspoes ning ostsin vajalikud jubinad ning mõistagi põhielemendi - vasktoru:

  • Voolikuklambrid - 4tk
  • Aiavooliku kiirühendus - 1tk
  • Isane kiirühendus kraani külge - 1tk
  • Aiavoolik - 10m
  • 15mm vasktoru - 8m
Vasktoru oleks võinud ka peenem olla, tavaliselt kasutatakse 10mm'st toru. Leidsin soodsat 15mm toru ning arvutades erinevate läbimõõtudega toru pindalaid, siis minu toru pindala on näiteks sama, mis 12m torul läbimõõduga 10mm. Minu enda loogika ütleb, et mida lühem on toru, seda vähem tõuseb läbivoolava vee temperatuur lõpus. 

Esmalt sai vasktoru ümber Cronelius kegi spiraaliks keeratud. Kegi diameeter (~20cm) oli paras, et spiraali minu 40cm diameetriga keedupotis kasutada. Jämeda vasktoruga oli suhteliselt keeruline väänata järsemaid pöördeid ning toru kippus sissepoole mõlki minema. Samas ma ei plaani väga suure survega sealt vett läbi lasta, mistõttu need mõlgid ei häiri mind. Toru otstele plaanin kinnitada tavalise 1/2 tollise aiavooliku kruvidega klambritega. Hetkel voolikut kinnitama ei hakanud, lõplikult panen süsteemi kokku siis, kui jahutit kasutada on vaja.


Hetkel on mul 10m voolikut, mille algselt plaanisin pooleks lõigata. Natuke mõõtes jällegi tundus, et kui soovin kodus terassil õlut keeta ning jahutada, võib 5m voolikujupist väheks jääda. Ilmselt ostan veel ühe 10m vooliku, et saaksin vee toa kraanist õue terassile vedada (hoovis ühtegi kraani ega veevõtukohta paraku pole). Vee sisselaske vooliku otsa panen tavalise aiavooliku kiirkinniti, mis ühendub toas kraani külge spetsiaalse kummiluttiga otsaga. Väljalaske vooliku jätan ilma erilise otsata.


Jahuti katsetamise ajal said voolikud kenasti ja kiirelt spiraali külge ühendatud. Vesi voolas läbi hästi ja suurema surve puhul tundus, et mõned mõlgid ei takistanud midagi. Nüüd ei jää muud üle, kui üks pruulipäev ette võtta ning enne jahuti proovilepanekut see puhastada. Lugedes teiste pruulijate kogemusi, siis 8-10m vastoru (10mm) jahutab 25-30L virret toatemperatuurini umbes 15 minutit. Seega ootused minu jahutile on umbes samad. Elame-näeme.

1 comment:

  1. Tubli töö!

    Jahuti on ka selles mõttes hea, et saad virde kiirelt maha jahutada, pärmi lisada, joone alla tõmmata ja teiste asjadega tegelema hakata. Pane siis jahuti 15 mintsa ennem keetmise lõppu potti. Sellise jahutiga peaks 20 liitrit keevat virret kuskil 20-25 minutiga maha jahutama 20 kraadini.

    Head Pruulimist!

    ReplyDelete