Linnased ja helbed segasin eelnevalt meskimise kotis kokku |
Retsepti kohendasin natuke ka endale sobivamaks ning õlletarvikute poest muretsesin järgmised komponendid:
Meskimine |
- 2,6kg Pale ale linnaseid
- 1 kg maisihelbeid
- 1 kg odrahelbeid
- 1 pk (100g) Centennial humalaid
- 1 pk Safale US-05 pärm
Pappkastide tuulevarju all toimub keetmine |
Keetmise lõpp |
Linnaste loputamine toimus sarnaselt minu eelnevatele pruulidele, linnaste kott restile toetumas poti kohal. Retsept nägi ette linnaseid loputada 15L veega. Mina loputasin umbes 12 liitriga kuna tundus, et edasine loputamine märkimisväärselt suhkruid välja ei too. Nii oli mul enne keetmist potis kokku 30L virret, mille tiheduseks mõõtsin 1.028@62˚C. Nagu näha, siis loputamise lõpuks oli meski temperatuur kukkunud 78˚C'lt 62˚C'ni, ehk loputamise käigus kaotasin üpris palju soojust.
Keetmiseks tõstsin poti õue, kuna tuppa intensiivset humalate lõhna ei soovi. Et kiiremini saavutada keemiseks vajalik temperatuur, kaitsesin potti kättejuhtuvate papitükkidega (näeb välja nagu toimuks midagi väga salajast). Keetmise ajal lisasin ka humalad:
- Cascade, 14g, keetsin 60 min
- Centennial, 16g , keetsin 20 min
- Centennial, 37g, lisasin keetmise lõpus
Virre valmis pärmi lisamiseks |
Maha jahtunud virde valasin ümber kääritusnõusse taaskord läbi sõela ning vuaali kanga. Kääritusnõusse jõudis lõpuks 23L virret ja sade ning humalajäägid jäid välja. Tiheduseks mõõtsin 1.044, mis on natuke rohkem kui retseptis oli välja toodud. Järgmisega lisasin kuivalt pärmi ning segasin läbi. Juba 12 tunni pärast õhulukk mulksus. Tõstin kääritusnõu jahedale põrandale, et käärimise temperatuur jääks alla 20˚C.
Sarnaselt eelmisele pruulile plaanisin ka seekord kuivalt humalaid lisada. 8ndal käärimise päeval mõõtsin virde tiheduseks 1.010@18˚C. Tundus, et käärimine hakkas juba lõppema ning lisasin 20g Centennial humalaid.
Pudelisse villisin õlle pärast 11 päevast käärimist. Õlle värvus oli kena hele kollakas ja lõhn ning maitse kenasti sidrunine. Hetkel on pudelid toas karboniseerumas ning õigepea viin keldrisse laagerduma. Seega tulemusega peab natuke veel kannatama.
No comments:
Post a Comment