Poest oli vaja muretseda järgmine list:
- Pilsner linnased - 2,8kg
- Munich linnased - 950g
- Nisu linnased - 950g
- Caramunich linnased - 300g
- Cascade humalad - 1pk (100g)
- Pärm safale US-05 - 1pk (11,5g)
Meskimine |
Meskimise lõpus tõstsin temperatuuri ~75˚C'ni ning eemaldasin linnaste koti meskist. Koti tõstsin resti peale poti kohal ning loputasin eelnevalt kuumutatud 14L veega läbi. Algselt oli plaan 9L veega läbi loputada kuid unustasin ära asjaolu, et linnastesse jääb teatud kogus vett. Seega õige koguse saavutamiseks keetmiseks kasutasin loputades rohkem vett.
Keema ajasin kokku 34L virret. Tundub, et minu kasutatud küttespiraal jäi sellise koguse jaoks veidike lahjaks, kuna temperatuur tõusis aeglaselt. Virret plaanisin keeta kokku ühe tunni, seega esimene ports humalaid (25g) läks potti kohe keedu alguses. 20 minutit enne keedu lõppu lisasin teise portsu humalaid (31g). Viimase koguse humalaid (31g) lisasin keetmise lõpus.
Humalate kaalumine |
Keetmine |
Pärast keetmist valasin virde kohe kääritusnõusse jahtuma. Et õlu vähekenegi selgem tuleks, valasin virde läbi sõela ning vuaali kanga. Nii jäi humalate puru ning muu sete kääritusnõust välja. Kokku jõudis kääritusnõusse 25 liitrit virret, mille tiheduseks mõõtsin 1.038, mis jääb natuke retseptis väljatoodule alla (1.047). Ilmselt ei olnud minu meskimine piisavalt efektiivne. Aga mis seal ikka, tuleb veits lahjem õlu. Kuna spetsiaalselt jahutit mul veel pole, jätsin kinnise kääritusnõu õue jahtuma. Igaks-juhuks panin vesiluku ka peale, et midagi kahtlast virde sisse ei satuks. Tänu jahedatele ilmadele jahtus virre kenasti maha umbes 4-5 tunniga.
Pärm lisatud |
Kui virre oli 24˚C ringis, lisasin kuivalt pärmi ning segasin virdesse sisse. Käima läks õlu umbes 24 tunniga ning jätsin kääritusnõu tuppa umbes 20˚C juurde.
Pärast nädalast käärimist mõõtsin tiheduseks 1.008. Tundus, et käärimine on lõppenud. Kuna plaanisin ka dry hop'i käigus kuivalt humalat lisada, siis lisasingi kohe 35g Centennial humalaid. Humalad jätsin kääritustünni kaheks päevaks. Seejärel asusin oma õlut pudelitesse villima. Õlle tihedus oli endiselt 1.008, seega käärimine oli juba lõppenud.
Pärast dry hop'i nägi õlu kääritusnõus välja sogane |
Villimiseks kasutasin esmakordselt ka pudelite automaattäitjat, mis kinnitus kääritusnõu kraani külge. Esmamulje selle vidina kohta oli väga positiivne, ei pidanud pidevalt kraaniga mängima, õlu puutus vähem õhuga kokku ning kui pudel ääreni õlut täis lasta ning täitja pudelist eemaldada, jäi täpselt paras õhuruum pudeli ülaossa.
Kokku sai täidetud 40 0,5L pudelit, üks 2L suur pudel ning paar 0,33L läbipaistvat pudelit. Üpris palju jäi kääritusnõu põhja humala ning pärmi segust vedelikku, mida pudelitesse ei tahtnud villida. Seejärel jätsin pudelid tuppa vaikselt karboniseeruma ning mõne aja pärast rändavad nad edasi keldrisse laagerduma. Kokkuvõtte pruuli tulemustest teen seega mõne nädala pärast.
Väga hea retsept, soovitaks kuskil 6% juurde alkoholisisaldus ja dryhop 3g liitrile.
ReplyDeleteMa seda teinud juba 6 korda, 2x50L tiksub just toanurgas.
Starter on ka teemaks, saad kiiremini asja käärima.
Kalev
tubli töö! see, et efektiivsus madalaks jäi, seal on palju asju. jahutamine oleks hetkel asi mis vajaks täiendamist. mida kiiremini maha jahutada ja käima saada seda väiksem on võimalus mingi infektsioon saada.
ReplyDelete