Tere tulemast kõigile!

Siin blogis plaanin ma kajastada oma koduõlle valmistamise katseid ja selle tulemusi. Kindlasti teen ma oma katsetuste ajal vigu, millest kõik õppida võivad. Lisaks, kui on pikem käärimise või laagerdumise periood käsil, jagan vahepalaks internetiavarustest omandatud teoreetilisi teadmisi teiega.

Loodetavasti on minu katsetuste kirjeldused ja muu info abiks koduõlle pruulimisega alustajatele. Kogenumad pruulijad võivad mind kommentaaridega parandada või oma kogemusi jagada.

Kõik, kes soovivad minu toodangut maitsta (vaata 'Minu pruulid' lehele), võta julgelt ühendust.

Alar
nanopruul@gmail.com

Monday, March 16, 2015

XLV pruuli hinnang - Vöötkakk Black edition


Nagu kirjutasin ka Vöötkaku pruulimise jutu lõpus, siis algsest brown eili plaanist jäi tulemus veidi kaugele. Ilmselt võib üks põhjus olla selles, et esimest korda ei võtnud ma linnaste valimisel eeskujuks ühtegi retsepti ning kõik sai kokku pandud mu enda äranägemise järgi. Kui pruulimise kalkulaator mõningate andmete (ABV, EBC, IBU, OG ja FG) põhjal pidas õlut veel stiilipuhtaks brown eiliks, siis tegelikkuses maitse ja aroomi poolelt tuli mul välja magusapoolne stout. Võib veel mainida, et õlle stiilipuhtus pole kunagi olnud mu pruulimise peamiseks eesmärgiks. Oluline on valmistada enda maitse-eelistustele vastav õlu, mis oleks maitsekas ning tasakaalus.

Minu Vöötkakk oli seekord süsimusta tooniga, tänu millele see ka läbi ei paistnud. Õlut kattis klaasis pruunikas, suuremulliline ja kohev vahukiht. Õlu võis olla veidi ülekarboniseerunud, kuna hoogsa valamisega kippus vahtu tekkima liigagi palju. 

Õlle aroom reetis kohe, et klaasis brown eili mul pole. Tunda oli šokolaadist, karamellist, kohvist, veidi kõrbenud, suitsust ja kergelt biskviitjat aroomi.

Maitses oli esmalt tunda hapukust ning linnaselist mõrkjust. Humalad jäid siinkohal tahaplaanile. Magusus jõudis keelele väikese viitega, meenutades peamiselt šokolaadi. Huvitaval kombel meenutas hapukus mulle jahtunud kohvi ning mõrkjus kakaod. Maitses tuli veel välja lagritsane, küpsisene ning puidune nüanss.

Suus tundus õlu pehme, kuigi gaasi oli üle keskmise. Keha tundus toekas, järelmaitse oli kohvine ja veidi kuiv ning jäi suhu keskmiselt pikemaks ajaks püsima.

Kokkuvõttes jäin ma selle katsetusega väga rahule. Soovisin šokolaadi ja biskviitjate nüanssidega õlut, mille ma ka saavutasin. Hinnates seda õlut stoudina, siis jällegi jäin ma rahule. Ma ei ole eriline ekstreemselt mõrkjate stoutide ja nn 'tökatite' austaja ning taoline pehme, magusapoolne ja kerge stout sobis minu maitsemeeltega suurepäraselt. Ka teised õllehuvilised, kel õnnestus seda õlut maitsta, pidasid seda huvitavaks, meeldivaks, kergelt joodavaks, maitserohkeks. Loodetavasti valmib seda õlut lähiajal veelgi, pean ainult mõtlema, kas soovin midagi ka muuta retseptis.

No comments:

Post a Comment