Pärast õnnestunud pruuli otsustasin valmistada midagi jaanipäevaks. Linnastest õlut valmistades on kogused jäänud väikseks, kuna keetmise ajal on vedeliku kadu suur ning veelgi suurema koguse virde keema ajamiseks ning hiljem maha jahutamiseks õiged vahendid hetkel puuduvad. Seega otsustasin valmistada midagi maltoosast ning valituks osutus maltoosa.ee poolt pakutav Vahva munga õlu. Seega ühel tööpäeva õhtul vaatas köögis mulle vastu selline karp.
Karbi sees oli ämber tumeda maltoosaga, pakike pärmi ning valmistamise juhend.
Nagu alati, algas õlletegu kogu varustuse puhastamisega. Järgmisena tutvusin juhendiga. Seal oli kogu valmistamine lihtsalt ära kirjeldatud. Seega hakkasin juhendi järgi tegutsema. Seekord kirjeldan õlle valmistamist rohkem piltide ning vähem teksti abil.
Kõigepealt valasin puhastatud kääritusnõusse maltoosa. Maltoosa oli näiteks Coopersi või Muntons'i omadest vedelam ning tumedam. |
Seejärel segasin virde läbi, et maltoosa, suhkur ja vesi seguneksid ühtlaselt. Võtsin ka tiheduse proovi ning tulemuseks sain 1.038. |
Järgmisena lisasin otse pakist kuiva pärmi. Eelnevate pruulide puhul olen pärmi niisutanud kuid antud tööpäeva õhtul soovisin õlle võimalikult vähese vaevaga käärima saada. |
Seejärel on kääritamiseks peaaegu kõik valmis. Nagu pildilt näha, siis sooviti juba joogipoolist maitsta. Põhimõtteliselt antud hetkel joogis kraade sees veel polnud :P |
Lõpuks panin kaane peale, täitsin vesiluku läbikeedetud veega ning asetasin kääritusnõu vaiksesse ning rahulikku kohta seisma. |
Juba järgmisel päeval toimus aktiivne käärimine ning õhulukk mulksus vahetpidamata. Käärimise lõpufaasis mõõtsin kaks korda tihedust. Esimest korda mõõtsin 11 päeva pärast käärimise algust ning sain tulemuseks 1.010. Kuna aegaajalt õhulukk veel mulksus ning pudelite pesuks aega polnud, lasin käärimisel jätkuda. Lõpuks leidsin vaba õhtupooliku pudelite pesuks ja villimiseks. Seekord tihedust mõõtes sain tulemuseks 1.009, ehk eriti midagi muutunud polnud (arvestada tasub ka võimaliku mõõteveaga). Seega korjasin keldrist kokku tühjad pudelid ning hakkasin neid pesema ning desinfitseerima. Peab märkima, et õllepudelitelt siltide mahasaamine ja pesemine võtab palju aega. Lisaks jäi pudelitele liimi külge. Seevastu Tartu Limonaadi 0,33L pudelitelt tulid sildid kergemini maha ning liimijääke pudelitele ei jäänud.
Korgid asetasin samuti Chemipro Oxi vahendisse, et bakteritest vabaneda. |
Siin ka üks lähem pilt õllest läbipaistvas pudelis. Õlu tuli ilusa pruunika tooniga. |
Kokkuvõtvalt:
Õlu valmistatud 'Vahva munga õlu' maltoosast.
Kääritusnõus oli õlle kogus 20L, suhkurt lisasin 800g.
OG tuli 1.038.
Kääritasin 16 päeva (villimiseks oli valmis juba 12.-14. päeval)
FG tuli 1.009
Seega arvutuslik ABV 3,9%
Hetkel asuvad toas soojas.
Märgin ära, et villimine toimus 05.06 ehk natuke enne selle artikli ilmumist. Tulemustest loodan kirjutada juuni lõpus pärast Jaanipäeva.
Tere!
ReplyDeleteTänud arvustuse eest! Positiised arvustused annavad meile juurde jõudu ettevõtmisega edasi liikuda!
Alatest juunist on www.maltoosa.ee komplektid uuendatud lisa humala ja kerge "dry hop"-iga.
Tervitades
OÜ Oma Õlu meeskond
tere. kuidas oleks võimalik saada pudelil kasutatud silti kollektsioneerimise eesmärgil?
ReplyDeleteTere!
ReplyDeleteSilte saab ikka. Kas on soovi saada digitaalsel kujul või välja prindituna? Kirjuta mulle ala199[ätt]hot.ee
'Minu pruulid' sektsioonis (link asub blogi akna üleval paremal servas) on mu eelmised pruulid ka välja toodud, võin nende sildid ka sulle saata, saad oma kogu veelgi enam täiendada.
Tere tegin ka nii nagu õpetuses kirjas. virre käis 9 päeva. tihedus ei ole millegiga mõõta. enne villimist jõin ka virret, väga kange tundus. kas järelkäärimisel läheb kangus ka natuke maha? Õpetusest ei saanud ka päris hästi aru < lisada jahedat vett> kas jahe vesi peab olema keedetud? kääritus nõus käimine oli ka veidi aktiivne, mullitas nii kõvasti, et vett tuli õhulukust välja- pidin jälgima, et õhulukk kuivale ei jääks.
ReplyDelete