Kotitäis
linnaseid seisis mul toa nurgas juba pikemat aega kuid alles hiljuti leidsin
aega uueks katsetuseks. Eelmine linnastest valmistatud õlu läks hapuks ning
otsustasin uuesti proovida. Vahepeal täiendasin natuke ka oma varustust suurema
poti ja linnaste leotamise koti näol.
Varustuse rivistus |
Enne
pruulimise alustamist rivistasin kogu vajaliku varustuse üles, kontrollimaks,
et kõik on olemas ja ette valmistatud. Kõik tarvikud puhastasin hoolikalt,
erilist rõhku panin kääritusnõule, kus sees eelmine õlu hapuks läks ning nüüd oli vaja kõikidest
bakteritest lahti saada.
Plaanis
oli teha midagi lihtsa alustajate retsepti ja India Pale Ale e. IPA
vahepealset. Põhjuseks oli eelmisest pruulist ülejäänud ning külmkapis seisnud
avatud pakend East Kent Goldings humalaid. Seega kasutasin IPA puhul retseptis soovitatud humalatest erinevat sorti, kõige muu osas järgisin IPA retsepti.
Meskimine, linnased kotis |
Kõigepealt
kuumutasin potis 11L vett temperatuurini 46˚C. Asetasin linnaste leotamise koti vette, lisasin linnased kotti
ning segasin hoolikalt. Erinevalt eelmiest katsetusest nägi seekord retsept ette meskimist neljal erineval temperatuuril. Retsepti järgi pidin esimest temperatuuri hoidma 25
minutit ja seejärel kuumutama 62˚C’ni. Tegelikuses kulus järgmise
temperatuuri pausini jõudmiseks natuke rohkem aega ning 62˚C juures alustasin pausi
35ndal minutil. Ka temperatuuri tõus järgmiste pausideni võttis natuke rohkem
aega. Seega kokku kulus meskimisele retseptis ette nähtud 80 minuti asemel 107.
Kuna mul on kastusel tavaline köögi induktsioonpliit, siis suurema hulga vee
temperatuuri tõstmine võtab rohkem aega. Eks suveks peaks vaikselt mõtted gaasipõleti poole liikuma hakkama.
Linnased pärast loputamist |
Pärast
kõiki meskimise pause eemaldasin virdest linnased koos kotiga. Natuke puuduliku
planeerimise tõttu polnud mul ühtegi head viisi nende loputamiseks. Läbi häda
ja kuumuse sain kotitäie linnaseid 10 liitri kuuma veega läbi loputatud.
Loputamise lõpus valgus linnastest juba väga heledat vedelikku virdesse, seega loodan, et kõik vajalikud suhkrud sain kätte.
Enne
keetmise algust mõõtsin virde tiheduseks 1.042@34,1˚C, teisendatuna 20˚C juurde
on tulemuseks 1.046. Seega läks keetmisele kokku 21 liitrit virret, mis minu
pliidil saavutas keemiseks vajaliku temperatuuri pika ajaga (ei mõõtnud).
Keemise ajaks jätsin kaane osaliselt potile peale, et temperatuur püsiks aga
samas erinevad gaasid välja pääseks.
Humalate kaalumine |
Eelmisest
pruulist jäi mul üle 75g East Kent Goldings humalaid. Otsustasin need seekord
ära kasutada. Eelmist hapuks läinud pruuli natuke maitstes polnud humalaid
üldse tunda, seekord otsustasin neid natuke rohkem lisada, ehk kõik 75g. 15 minutit
pärast keetmise algust lisasin 90% ehk 66g ja 15 minutit enne keetmise lõppu
ülejäänud 8g. Kokku keetsin virret ühe tunni.
Kui
keetmise faas läbi sai, algas jahutamine. Suur pott minu kraanikaussi enam ei
mahtunud, seega üritasin seda õues (temp ~1˚C) jahutada. Kogu energia hulk, mis
virdele pliidi kaudu oli antud oli visa lahkuma. Tõstsin poti lumehange ja
segasin, kuid temperatuur langes ikkagi aegalselt. Tekkinud probleem pani mõtlema ka jahuti suunas liikuma. Kui lõpuks sain virde 30˚C
juurde, mõõtsin tihedust ning teisendatuna 20˚C juurde sain tulemuseks 1.055.
Seega võiks õlle lõplik kangus jääda 5-6% ABV juurde.
Jahtumise
ajal panin ka pärmi läbikeedetud vette valmima. Kasutasin ära terve paki 11,5g
US-05 pärmi. Enne pärmi lisamist virdesse üritasin virret kääritusnõus loksutamisega natuke
aereerida ning lisasin seejärel pärmi. Pärast keetmist jõudis kääritusnõusse ainult 13,5
liitrit virret, ülejäänud aurustus või jäi koos settega potti.
Praeguseks on õlu käinud 1,5 nädalat. Esimesel nädalal mulksus väga aktiivselt, nüüd on maha rahunenud. Järgnevatel päevadel mõõdan tihedust ja üritan kääritusnõusse õlut mitte liiga kauaks jätta. Pudelitesse villimisest eraldi kirjutama ei plaani hakata. Talitan sarnaselt eelmistele pruulidele, kuna gaseeritusega probleemi pole olnud. Seega sellest õlleteost kirjutan järgmisena siis, kui tulemus teada.
No comments:
Post a Comment