Tere tulemast kõigile!

Siin blogis plaanin ma kajastada oma koduõlle valmistamise katseid ja selle tulemusi. Kindlasti teen ma oma katsetuste ajal vigu, millest kõik õppida võivad. Lisaks, kui on pikem käärimise või laagerdumise periood käsil, jagan vahepalaks internetiavarustest omandatud teoreetilisi teadmisi teiega.

Loodetavasti on minu katsetuste kirjeldused ja muu info abiks koduõlle pruulimisega alustajatele. Kogenumad pruulijad võivad mind kommentaaridega parandada või oma kogemusi jagada.

Kõik, kes soovivad minu toodangut maitsta (vaata 'Minu pruulid' lehele), võta julgelt ühendust.

Alar
nanopruul@gmail.com

Saturday, April 13, 2013

Neljas pruul: Teine katse linnastest õlle valmistamisel



Kotitäis linnaseid seisis mul toa nurgas juba pikemat aega kuid alles hiljuti leidsin aega uueks katsetuseks. Eelmine linnastest valmistatud õlu läks hapuks ning otsustasin uuesti proovida. Vahepeal täiendasin natuke ka oma varustust suurema poti ja linnaste leotamise koti näol.

Varustuse rivistus
Enne pruulimise alustamist rivistasin kogu vajaliku varustuse üles, kontrollimaks, et kõik on olemas ja ette valmistatud. Kõik tarvikud puhastasin hoolikalt, erilist rõhku panin kääritusnõule, kus sees eelmine õlu hapuks läks ning nüüd oli vaja kõikidest bakteritest lahti saada.

Plaanis oli teha midagi lihtsa alustajate retsepti ja India Pale Ale e. IPA vahepealset. Põhjuseks oli eelmisest pruulist ülejäänud ning külmkapis seisnud avatud pakend East Kent Goldings humalaid. Seega kasutasin IPA puhul retseptis soovitatud humalatest erinevat sorti, kõige muu osas järgisin IPA retsepti.

Meskimine, linnased kotis
Kõigepealt kuumutasin potis 11L vett temperatuurini 46˚C. Asetasin linnaste leotamise koti vette, lisasin linnased kotti ning segasin hoolikalt. Erinevalt eelmiest katsetusest nägi seekord retsept ette meskimist neljal erineval temperatuuril. Retsepti järgi pidin esimest temperatuuri hoidma 25 minutit ja seejärel kuumutama 62˚C’ni. Tegelikuses kulus järgmise temperatuuri pausini jõudmiseks natuke rohkem aega ning 62˚C juures alustasin pausi 35ndal minutil. Ka temperatuuri tõus järgmiste pausideni võttis natuke rohkem aega. Seega kokku kulus meskimisele retseptis ette nähtud 80 minuti asemel 107. Kuna mul on kastusel tavaline köögi induktsioonpliit, siis suurema hulga vee temperatuuri tõstmine võtab rohkem aega. Eks suveks peaks vaikselt mõtted gaasipõleti poole liikuma hakkama.

Linnased pärast loputamist
Pärast kõiki meskimise pause eemaldasin virdest linnased koos kotiga. Natuke puuduliku planeerimise tõttu polnud mul ühtegi head viisi nende loputamiseks. Läbi häda ja kuumuse sain kotitäie linnaseid 10 liitri kuuma veega läbi loputatud. Loputamise lõpus valgus linnastest juba väga heledat vedelikku virdesse, seega loodan, et kõik vajalikud suhkrud sain kätte.

Enne keetmise algust mõõtsin virde tiheduseks 1.042@34,1˚C, teisendatuna 20˚C juurde on tulemuseks 1.046. Seega läks keetmisele kokku 21 liitrit virret, mis minu pliidil saavutas keemiseks vajaliku temperatuuri pika ajaga (ei mõõtnud). Keemise ajaks jätsin kaane osaliselt potile peale, et temperatuur püsiks aga samas erinevad gaasid välja pääseks.

Humalate kaalumine
Eelmisest pruulist jäi mul üle 75g East Kent Goldings humalaid. Otsustasin need seekord ära kasutada. Eelmist hapuks läinud pruuli natuke maitstes polnud humalaid üldse tunda, seekord otsustasin neid natuke rohkem lisada, ehk kõik 75g. 15 minutit pärast keetmise algust lisasin 90% ehk 66g ja 15 minutit enne keetmise lõppu ülejäänud 8g. Kokku keetsin virret ühe tunni.

Kui keetmise faas läbi sai, algas jahutamine. Suur pott minu kraanikaussi enam ei mahtunud, seega üritasin seda õues (temp ~1˚C) jahutada. Kogu energia hulk, mis virdele pliidi kaudu oli antud oli visa lahkuma. Tõstsin poti lumehange ja segasin, kuid temperatuur langes ikkagi aegalselt. Tekkinud probleem pani mõtlema ka jahuti suunas liikuma. Kui lõpuks sain virde 30˚C juurde, mõõtsin tihedust ning teisendatuna 20˚C juurde sain tulemuseks 1.055. Seega võiks õlle lõplik kangus jääda 5-6% ABV juurde.

Jahtumise ajal panin ka pärmi läbikeedetud vette valmima. Kasutasin ära terve paki 11,5g US-05 pärmi. Enne pärmi lisamist virdesse üritasin virret kääritusnõus loksutamisega natuke aereerida ning lisasin seejärel pärmi. Pärast keetmist jõudis kääritusnõusse ainult 13,5 liitrit virret, ülejäänud aurustus või jäi koos settega potti. 

Praeguseks on õlu käinud 1,5 nädalat. Esimesel nädalal mulksus väga aktiivselt, nüüd on maha rahunenud. Järgnevatel päevadel mõõdan tihedust ja üritan kääritusnõusse õlut mitte liiga kauaks jätta. Pudelitesse villimisest eraldi kirjutama ei plaani hakata. Talitan sarnaselt eelmistele pruulidele, kuna gaseeritusega probleemi pole olnud. Seega sellest õlleteost kirjutan järgmisena siis, kui tulemus teada.

No comments:

Post a Comment