Tere tulemast kõigile!

Siin blogis plaanin ma kajastada oma koduõlle valmistamise katseid ja selle tulemusi. Kindlasti teen ma oma katsetuste ajal vigu, millest kõik õppida võivad. Lisaks, kui on pikem käärimise või laagerdumise periood käsil, jagan vahepalaks internetiavarustest omandatud teoreetilisi teadmisi teiega.

Loodetavasti on minu katsetuste kirjeldused ja muu info abiks koduõlle pruulimisega alustajatele. Kogenumad pruulijad võivad mind kommentaaridega parandada või oma kogemusi jagada.

Kõik, kes soovivad minu toodangut maitsta (vaata 'Minu pruulid' lehele), võta julgelt ühendust.

Alar
nanopruul@gmail.com

Friday, August 3, 2012

Natuke teooriat: Õlle valmistamise protsess

Koduõlle valmistamine on sama lihtne nagu toidu valmistamine kodus, erilisi oskusi see alguses ei nõua. Kuid kui juba soovida suurepärast tulemust, on vaja kogemusi ning õigeid teadmisi. Kuna ma ise pole veel linnastest õllet  teinud ning kogun veel teadmisi selle jaoks, mõtlesin seda ka teiega jagada. Antud postituses kirjeldan lühidalt linnasest õlle valmistamise protsessi. Minu eelnevatest postitustest saab infot, kuidas kontsentraadist ehk konservist õlut valmistada. Linnastest õlle valmistamise protsessi jagan ma väikesteks sammudeks, mille kohta plaanin ka täpsemalt kirjutama hakata.

Kodus õlle valmistamiseks on vaja minimaalselt varustust:

  • Pott, mis oleks piisavalt suur, et soovitud õlle kogus sinna sisse mahuks;
  • Pliit või põleti, millega potis olevat vedelikku kuumutada saab;
  • Potis vedeliku segamiseks on vaja pikema varrega lusikat;
  • Linnaste leotamiseks on vaja sõela või kurnamiskotti, et linnaseid saaks pärast kuumutamist välja võtta. Alternatiivina võib kasutada ka spetsiaalselt meskimise nõud;
  • Kääritusnõu koos õhulukuga.

Kuna õlle valmistamine on küllalti pikk protsess ning retseptis on vajalikud andmed umbkaudselt välja toodud, siis soovitatakse õlle valmistamise ajal olulisemad näitajad (temperatuurid, vee kogused, kuumutamise ajad, vedeliku tihedused) üles märkida, et hiljem neid analüüsida ning järgmine kord parem tulemus saavutada.

Aga alustame siis otsast peale:

  1. Kõigepealt on vaja kokku koguda retseptis ettenähtud koostisosad. Nendeks on tavaliselt jahvatatud linnased (võib olla ka mitut erinevat sorti), humal (jällegi võib olla mitut erinevat sorti), pärm ja vesi. Valikuliselt võib vaja minna pärmi toitaineid, PH- regulaatoreid ja muid lisaaineid (ilma milleta saab ilusti hakkama).
  2. Järgmisena on vaja kõik õlle pruulimisel kasutatav varustus ära puhastada ning desinfitseerida. Puhastamata seadmed võivad rikkuda valmis õlle maitset, lõhna ja muid omadusi. Desinfitseerimiseks soovitatakse kasutada spetsiaalseid keemilisi vahendeid.
  3. Kui kõik on pruulimiseks valmis, saab alustada virde (wort - inglise keeles) valmistamisega. Seda protsessi nimetatakse meskimiseks (mashing). Selleks kuumutatakse vesi retseptis ettenähtud temperatuurini (näiteks 67 kraadi Celsiust) ja lisatakse jahvatatud linnased ettevaatlikult ja pidevalt segades, et ei tekiks klompe. Nüüd hoitakse linnaseid kuumas vees 60-90 minutit. Hea oleks, kui vee temperatuur püsib selle aja jooksul enam-vähem sama. Meskmise ajaks võib poti mässida tekkide sisse või kui vesi hakkab liiga maha jahtuma, ettevaatlikult pliidi peal seda kuumutada. 60-90 minuti pärast võetakse linnased välja ja loputatakse kuuma veega (näiteks 77 kraadi Celsiust), nii suuredatakse virde kogust ja pestakse linnastest rohkem suhkruid välja. Valmis virre on suhkrune pruun vedelik. 
  4. Pärast meskimist keedetakse virret. Keetmise ajal asetatakse virdesse humalaid (hops), mida keedetakse teatud aja, et saavutada õige õlle maitse. Keetmise ajal väheneb virde kogus.
  5. Pärast keetmist on soovituslik virre jahutada võimalikult kiiresti maha, et saavutada pärmile sobilik temperatuur. Selleks kasutatakse spetsiaalseid jahuteid või võib poti asetada külma, jääkuubikutega vette. Talvel võib ka lumehanges virret jahutada. Jahtumise ajal toimub cold-brake, mille käigus virdes olevad proteiinid sadestuvad poti põhja. Pärast virde jahutamist tuleks see kallata kääritusnõusse. Selles etapis on hea virret ka õhutada, seega võib kallata üpris agresiivselt ja sorinaga.
  6. Kääritusnõus lisatakse virdele pärm. Kindlasti tuleb enne pärmi lisamist kontrollida, et virde temperatuur oleks pärmile sobilikus temperatuuri vahemikus, vastasel juhul ei pruugi pärm "käima" minna. Pärast pärmi lisamist võib virret veel natuke segada, et pärm saaks hapnikku ning oleks ühtlaselt virde hulgas laiali. Pärm tarbib virdes olevat suhkurt ning toodab alkoholi ning süsihappegaasi.
  7. Järgmisena toimub käärimine õhukindlalt õhuluku all. Käärimise lõppedes villitakse õlu ümber teise kääritusnõusse (teisejärguliseks käärimiseks), pudelitesse, ankrusse või muusse mahutisse. Pärast ümbervillimist ajatakse õllele gaas (mullid) sisse. Selleks kasutatakse pärmi jääke ning suhkurt või lastakse süsihappegaasi balloonist otse gaasi õlle sisse. Pärast villimist jäetakse õlu veel mõneks ajaks laagerduma ja settima, et juues oleks õlu selge ja parema maitsega.
Kui kõik eelnevad protsessid õigesti tehtud ja baktereid vahepeal õlle sisse ei pääsenud, siis tulemuseks peaks olema hästi maitsev isevalmistatud õlu. Enne tarbimist on soovitatav külmkapis see maha jahutada!


No comments:

Post a Comment