Kõigepealt oli vaja kääritamisnõud. Käisin mitmetes ehituspoodides, kus sobivat nõud polnud.


Enne koju jõudmist käisin läbi ka toidupoest ning ostsin ühe kilo suhkurt. Kõik muu vajalik tuleb kontsentraadiga kaasa.
Koju jõudes lugesin kontsentraadiga kaasasoleva õpetuse läbi ning midagi uut eelnevalt netist otsitud infole juurde ei saanud. Seega sain alustada õllevalmistamise protseduuriga.
Kõigepealt puhastasin kääritusnõu, õhuluku ja plastikust segamislusika nõudepesu vahendiga ning seejärel loputasin keeva veega. Kuna ma spetsiaalset puhastusvahendit ei ostnud, pidin jääma lootma oma puhastumeetodite peale. Konsevripurgil võtsin ära plastikust kaane, selle all olnud pärmi kotikese ja purgi ümber oleva sildi. Seejärel läks juba huvitavamaks, asetasin kontsentraadi purgi kuuma vette, et ta vedelamaks muutuks. Seejärel ajasin keema 3,5 liitrit vett, mida alguses vaja läheb. Siis avasin konservi, vastu vaatas pruun, mõnusalt lõhnav (vähemalt minuarust) siirup. Selle kallasin kääritusnõusse, seejärel lisasin ühe kilo suhkurt ning viimaks 3,5 liitrit keeva vett. Segasin kõik hoolikalt läbi, kuni "siirup", suhkur ja vesi moodustasid ühtlase massi. Siis hakkasin lisama külma kraanivett, kuni saavutasin koguse 23 liitrit. Kõigepealt lisasin ma natuke soojemat vett, kartes, et muidu tuleb virre liiga külm pärmi jaoks. Pidevalt virde temperatuuri jälgides selgus, et on vaja lisada nii külma vett kui kraanist tuleb. Kui lõpuks oli käärtusnõus 23 liitrit vett olemas, oli virde temperatuur umbes 24 kraadi, täitsa hea (alla 25 kraadi on pärmile OK). Minu kartused, et virre tuleb liiga külm, osutusid alusetuks. Segasin igaks-juhuks virde läbi ning lisasin kaasas olnud pärmi. Seejärel segasin uuesti ja üritasin lusika külge jäänud pärmitükid ka ilusti virde sisse jätta. Seejärel sulgesin kääritusnõu korralikult.
Järmisena panin kääritusnõule peale õhuluku. Seda kääritusnõu kaanest läbi surudes on hea õhulukku natuke keerata, et ta kummitihendi sisse paremini istuks. Nüüd tegin ühe väikse vea ning kallasin õhulukku läbikeedetud vett vastavate märkideni. Viga polnud mitte keedetud vee kallamises õhulukku (see oleks ikkagi soovituslik, et seal vees baktererid poleks, mis kääritusnõusse võivad sattuda) vaid hoopis selles, et ma soovisin kääritusnõu asukohta muuta ning kui sangadest kinni haarasin ja nõu üles tõstsin, vajautas nõus olev vedelik põhja nõgusaks ning tekkinud vaakum kääritusnõus imes õhulukust vee enda sisse. Kui olin kääritusnõu paigutanud lõplikku asukohta, lisasin uuesti õhulukku vett.
Kääritusnõu jätsin ma tuppa, kus õhutemperatuur on umbes 22 kraadi, mis peaks olema sobilik pärmi tegutsemiseks. Natuke jahedam sobiks ka (18-21 on soovituslik). Juba järgmisel päeval hakkas õhulukk mulksuma, mis andis teada, et pärm teeb oma tööd. Õpetuses soovitati kogu kompotil lasta käärida 4-6 päeva. Netis soovitati isegi kauem lasta pärmil kääritada. Minul muutus mulksumine harvemaks paari päeva pärast ning 6ndal päeval toimus mulksumine väga harva. Nüüd oli viimane aeg hakata mõtlema, kuhu villida käärinud õlu. Sellest aga järgmine kord...
Oma esimese õlle villimisest on juttu siin.
Kokkuvõte ja hinnang esimesest pruulist on siin.
Ma olen ise hoinud näppu tihedalt õhulukul peal, kui ma seda sisse või välja hakkan tõmbama. Sellisel juhul ei saa ei ala- ega ülerõhku fermenteris tekkida ning õhulukus olev vesi jääb ilusasti kohale. Kui fermenter on päris täis siis esimestel päevadel võib vahtu tekkida ning see omakorda õhulukku sattuda, mida ma kuidagi sinna "tagasi" enam ei tahaks lasta. Suvisemal ajal on ka hea mingit korki/katet peal hoida, et kärbsed sinna sisse ei roniks. See tõmbab neid päris hästi ligi.
ReplyDeletePlastikust fermenteri liigutamiseks tuleb jah õhulukk ära võtta, sest see plastik paindub päris palju läbi.
Käärimisnõuna saab kasutada ka pakendikeskuses müüdavat suurt kaanega 30-ne liitrist plastnõud, mis maksab ca 6 euri. juurde tuleb osta siis õhulukk ning kraan. Jaa saab nii 10 euroga hakkama.
ReplyDeleteThanks and that i have a keen proposal: Whole House Renovation Checklist Pdf small home renovation contractors
ReplyDelete