|
Kevadine pruulide rivistus |
Aeg on kokku võtta nanoPruuli 2014 pruulimise aasta. Võrreldes
aastataguse kokkuvõttega on sel aastal toimunud suur edasiminek ning loodetavasti jätkub areng sama kiiresti ka alanud aastal.
Aasta jooksul sain valmis 33 koduse pruuliga. Maltoosasid kasutasin ainult kolme siidri valmistamiseks. Kõik ülejäänud pruulid valmisid linnastest. Sellise pruulide arvu juures mulksus toanurgas mõni tünn pidevalt ning tegemist jätkus pea igaks nädalaks. Peaaegu kõik pruulid põhinesid erinevatel retseptidel, seega oli katsetamise ning avastamise rõõmu pidevalt. Tekkis paar huvitavamat õlut, mille pruulimist kordasin ning selle käigus täiendasin ka retsepti.
|
Jõulueelne pruulide rivistus |
|
Nelja tünniga kääritamine tundus kõige optimaalsem |
|
Minujaoks suur kogus koduseid pruule sildistatud |
Enamasti villisin valmis õlle pudelitesse ning pakkisin kastidesse. Kõigi pudelite sildistamine võttis omajagu aega, samas tulemus oli seda väärt. Vahepeal tekkis tõsine puudus pudelitest, kuna lihtsalt ei jõudnud kasutatud pudeleid pesta. Seega sai sügisel üks alus uusi pudeleid endale muretsetud ning sealt peaks jätkuma ka 2015ndaks aastaks.
Kevadel tellisin süsihappegaasi ballooni tänu millele sain hakata õlut ka KEG'idesse villima. Siiski eelistasin õlle hoiustamiseks pudeleid ning KEG'e kasutasin peamiselt üritustele õlle kaasa võtmiseks.
Suve alguses loobusin 40L emailpotist ning võtsin kasutusele spetsiaalselt pruulimiseks ehitatud roostevaba tünni. Uus anum sai soojustatud ning varustatud kraaniga. Kuid endiselt jätkasin meskimist kotis ning keet toimus samas tünnis.
Peale suve tekkis plaan BIAB meskimisest loobuda ning muretsesin juurde teisegi roostevaba poti. Nende uuenduste raames suurenes iga pruuli käigus valmiva õlle kogus, samas püsis muutumatuna pruulipäevale kuluv aeg ning solgutamist/mässamist jäi vähemaks.
|
Suve alguses kasutusele võetud suurem pott |
|
Sügisel lisandus meskimiseks eraldi soojustatud pott |
|
nanoPruul'i asutajad sügisesel laadal |
Kui suuremad anumad õlle valmistamiseks olid valmis, siis oli ka erinevate laatade ja kogunemiste jaoks õlle valmistamine lihtsam. Aasta jooksul osalesime neljal laadal. Lisaks võtsime aasta lõpus osa Käsitööõllede festivalilt. Igakuised pruulijate kogunemised toimusid terve aasta vältel ning ainsana jäi mul vahele üritus, kus Tallinna pruulijad Tartut külastasid. See-eest osalesin ainsana Tallinnast Gambrinuse kogunemisel juunikuus. Kõikide õlleteemaliste ürituste raames tutvusime uute huviliste ning õlle fännidega, kellelt saime palju asjalikku tagasisidet.
|
Aprillis toimunud kodupruulijate kokkutuleku rivistus |
|
Enamus kodupruulijate kokkutulekuid toimus Pudeli baaris |
|
Suvel kogunesid kodupruulijad ka värskes õhus |
|
Kevadine hoovikohvik Pelgulinnas |
Ning viimaks, aasta lõpuks jõudsin nii kaugele, et otsustasin valmistada ametliku õlle. Õigemini võtsime ette kohe kaks pruuli ning eesmärgiks seadsime nendega turule tulla sama aasta sees. Kogu asjaajamine oli meie jaoks uus ning huvitav. Organiseerimist ning väiksemate probleemide lahendamist oli palju. Ilmselt tänu mõne hea juhuse kokkulangemisele ning meie aktiivsele tegutsemisele jõudsime esimesed õlled poelettidele toimetada 29ndal detsembril. Seega saime ka viimase 2014ndaks aastaks seatud eesmärgi napilt täidetud.
|
Esimene võrdlus ametlikest õlledest, proovid võetud otse kääritustünnidest |
|
Ametlike õllede sildistamine kodustes tingimustes |
|
nanoPruul'i esimesed müügivalmis õlled |
Uuelt aastalt ootame aktiivset müügitegevust ametlike pruulide vallas. Lisaks jätkan muidugi ka koduste katsetustega. Praeguse kodupruuli varustusega olen ilmselt mõistlikkuse piiri juba saavutanud, vältides selle hobi liigseks rutiiniks muutumist. Tulevaste ametlike pruulide kohta suuri otsuseid ei ole veel vastu võtnud, kuid võimalusel jätkan ka seda rida.
Käsitööõllede populaarsus on endiselt kasvamas ning kõiksugused festivalid on hoogu kogumas. Kindlasti oleme kohal mõnel tuleval laadal ning võimalusel ka festivalidel. Kodupruulijate kokkutuleku traditsioon jätkub ka 2015ndal aastal ning üritan neist jätkuvalt kokkuvõtteid kirjutada.
No comments:
Post a Comment