Järgnevalt toon välja erinevad sammud, millele tähelepanu võiks pöörata.
Serveerida võiks võimalusel õlut õigel temperatuuril kuna just siis tuleb paremini välja antud õlle aroom ning ka peenemad maitsenüansid. Erinevate õlle tüüpide jaoks on erinevad soovituslikud temperatuurid:
- Pale Lagers 7-10˚C
- Amber & Dark Lagers 10-13˚C
- Pale Ales 10-13˚C
- Dark Ales & Stouts 13-16˚C
Järgmiseks on oluline, et pudelist õlut juues jääb suur osa maitse ja lõhna omadusi märkamata. Seega hea oleks õlu klaasi valada. Et klaasi valamiselt liiga palju vahtu ei tekiks, peaks õlleklaasi hoidma nurga all nii, et õlu voolaks klaasi mööda kõlge. Kui 2/3 klaasist on täis, siis keerata klaas otseks ja kallata otse klaasi. Nii tekib paras vahukiht, mis võiks olla umbes kahe sõrme paksune (2-3cm). Kui pudeli põhjas on setet (pärmi jäägid), siis see jätta pudelisse
Kui õlu on klaasis, siis tasuks võtta aega silmadega õlle hindamiseks. Vaatlemisel lähtutakse peamiselt neljast aspektist:
- Õlle värv - varieerub helekollasest punakani ja sealt edasi tumepruunini. Õlle värv tuleneb peamiselt valmistamisel kasutatud linnaste tüüpidest.
- Õlle läbipaistvus/selgus - mõned õlled on väga selged, teised jällegi ähmasemad. Reeglina on filtreeritud õlled selged ning pärmijäänustega õlled ähmased. Seega vastavalt õlle tüübile peaks õlu olema ähmane või selge, kindlat reeglit siin pole.
- Karboniseeritus - klaasist on näha, kuidas süsihappegaasi mullid õlle pinnale kerkivad ning mullikeste hulga järgi saab hinnata karboniseeritust.
- Vahukiht - hinnatakse ka vahukihi püsimist, värvust kui ka selle konsistentsi (pehme/kohev või õrn)
Kui silmadega on õlu üle käidud, siis järgmisena võiks tähelepanu pöörata aroomile. Lõhna hindamisel tasub võtta rahulikult kuna nina tundlikus väheneb iga nuusutamisega. Lihtsustamaks erinevate lõhnade ja nüansside äratundmist, võib silmad sulgeda. Õlle keerutamine klaasis toob aroomi paremini esile. Aroomi on peidus ka vahukihis, mis aeglaselt lahtub. Õllele annavad peamiselt lõhna humalad ning linnased. Vähesel määral mõjutavad õlle aroomi ka alkohol ning pärm. Linnased annavad enamasti magusa, viljase või pählise lõhna. Humalad lisavad mõrudust, taimelist ja vürtsikat lõhna. Seega linnaste ja erinevate humalate kasutamine õlles muudab kogu aroomibuketi väga mitmekesiseks ning nüansside rohkeks. Iseasi, kas seda tavatarbija ka aru saab. Lisaks aroomile võib õllel olla ka ebameeldivaid lõhnu. Üldiselt annavad need teada mõnest veast õlles. Või, väävli, kala või õline lõhn annavad teada, et õllega on midagi viltu.
Järgmisena jõuame kõige olulisema ja vahest (kui eelnevad tegevused on vahele jäetud) ka ainsa hinnatava omaduseni - maitsmiseni. Teoreetilisel tasandil on netis erinevaid soovitusi, kuidas õlut peaks jooma, et saada täielik maitse kogemus. Ühise joonena tooks välja, et oluline on õlle jõudmine kõigile neljale keele piirkonnale (mõru, hapu, magus ja soolane) ning peaks keskenduma erinevate maitsete äratundmisele. Maitse hindamiseks kasutatakse kolme kriteeriumit:
- Maitse - õlle maitses saab eristada linnaste, humalate ning pärmi maitset. Linnased annavad magusa ja maalähadasema maitse. Humalad annavad puuviljast, lillelist ja mõrudamat maitset. Pärm annab enamasti vürtsikaid toone.
- Mouthfeel ehk tunne suus - sellega seostatakse tavaliselt õlle keha (beer body), tugeva kehaga õlu on suhkrusem ja tundub 'raskem' suus. Kerge kehaga õlu on tavaliselt mõrudam ning kuivem. Ka gaasid õlles mõjutavad tunnetust. Mõned õlled on konsistentsilt tihedamad, mõned jälle vedelamad. Mida suurem on linnaste osakaal vee suhtes, seda tugevama kehaga peaks õlu olema.
- Finish ehk järelmaitse - pärast õlle neelamist suhu jääv maitse. Järelmaitse võib olla mõru (humalatest) või magus (linnastest). Järelmaitse võib olla pikk või kaduda kiiresti. Järelmaitse peaks olema hea, kutsudes edasi jooma.
Kokkuvõttes võib öelda, et ega see õlle maitsmine väga keeruline ei tundu ning kõik eelpool mainitud sammud tunduvad loogilised ja iseenesest mõistetavad. Hoopis keerulisem on lõhnas ja maitses erinevaid nüansse tunda ning neid kirjeldada. Kui sellest postitusest väga palju uut infot ei leia, siis järgnevalt lingilt leiab 'õlle maitse ratta', kust leiab palju äratundmist ükskõik millist õlut maitstes. Mina igastahes proovin tulevikus oma pruule hinnates veelgi rohkem lõhnu ja maitseid leida. Head lõhnade ja maitsete avastamist kõigile!
Lisaks on internetis palju huvitavaid videosid, kuidas õlut maitsta ning mida tähele panna. Järgnevalt toon paar lemmikut välja.
Kasutatud materjalid:
mina alles algaja, nii et maitsed tulevad ainult kokku segatud konsendraatidest. Tulevikus aga otsin võimalust ise teha õlle(või midagi selle lähedas) mida pakutakse BeerHpuses Märtseni nime all.
ReplyDeletePäris hea abivahend huvilistele õllepruulidele on Wolfgang Kunze raamat Technologie Brauer und Mälzer (e.k. "tehnoloogia, õllepruul ja linnasekasvataja"). See raamat on välja antud muuhulgas inglise ja vene keeles, ei pea vaid saksakeelset kasutama. Lisaks foorumites olevale infole saab sellest detailsed vastused väga paljudele küsimustele, mis tekivad seoses meskimise, kurnamise, keetmise, jahutamise, käärimise juhtimise, laagerdamise (õlle küpsemise) ja muude küsimustega. Mõni võib öelda- liiga tehnoloogiline ja suurtööstuste sisseseadele orienteeritud, kuid sealjuures on siiski väga palju värsket, kaasaegset infot mida annab väga edukalt kasutada nii detailsete küsimuste kui üldise pruulimise tausthariduse omandamiseks. Ainuke miinus- raamat on üsna hinnaline.
ReplyDelete