Tere tulemast kõigile!

Siin blogis plaanin ma kajastada oma koduõlle valmistamise katseid ja selle tulemusi. Kindlasti teen ma oma katsetuste ajal vigu, millest kõik õppida võivad. Lisaks, kui on pikem käärimise või laagerdumise periood käsil, jagan vahepalaks internetiavarustest omandatud teoreetilisi teadmisi teiega.

Loodetavasti on minu katsetuste kirjeldused ja muu info abiks koduõlle pruulimisega alustajatele. Kogenumad pruulijad võivad mind kommentaaridega parandada või oma kogemusi jagada.

Kõik, kes soovivad minu toodangut maitsta (vaata 'Minu pruulid' lehele), võta julgelt ühendust.

Alar
nanopruul@gmail.com

Thursday, December 31, 2015

Kodupruulijate 24. kokkutulek - Barley wine + Tankeri ühispruul

Novembris oli meil juba pikalt ette planeeritud maitsta koduseid barely wine katsetusi. Kuid samaks ajaks said valmis ka Tankeri pruulikojas keedetud ning kodupruulijate kodudes käärinud õlled. Seega oli oodata suuremat kokkutulekut väga suure hulga erinevate õlledega.

Enne, kui Tankeri õlledest kõht täis ja meel heaks muutus, maitsesime ära vähesed barley wine'd:

1. Alar - Odrapea                               2. Hans - Eksperimentaalkäkk                               3. Erling - Zonked
Hiljem lisandus meie valikusse veel Härmo poolt toodud nimetu barley wine.

Kui õhtu lõpus hinded kokku lõime, siis barley wine arvestuses pani võistluse kinni Erling:


Seejärel saime asuda maitsma sisuliselt ühte ja sama õlut, mida oli pakkuda 16 erinevas versioonis. Kõigi õllede 'põhi' oli sama Pale ale väheste Magnum humalatega. Käärimisest alates hakkas aga iga versioon oma elu elama ning tulemused olid mõnevõrra üllatavad.

Üldiselt jagunesid õlled kahte liiki:

  • minimaalselt lisandeid ja võimalikult tavaliselt (kuid eriskummaliste pärmidega) kääritatud versioonid
  • õlled, kuhu pandi suurtes kogustes humalaid, marju ja muid lisandeid
Siis jäi suur enamus õlledest samat värvi ning ka kangus kõikus 5,6% ning 6,0% vahel. Seega igast õllest eraldi pilte ma tegema ei hakanud. 

Huvitav on aga vaadata, kuivõrd erinevalt hinnati igat pruuli ning kui originaalsed suutsid pruulijad olla õlle nime valikul:

Kokkuvõttes võib öelda, et tol õhtul oli õllevalik lai ning kohati üllatav. Ning tundus, et osalejatele meeldis võrrelda peaaegu samadest algmaterjalidest valminud õllesid ning mõistata, mida pruulimisel lisaks kasutati.

Seekord kogunesime Beerexpress õllepoes

Ja istekohti jagus väga täpselt kõigile

No comments:

Post a Comment